Насловна Најновије Помен поводом три године од упокојења митрополита Амфилохија

Помен поводом три године од упокојења митрополита Амфилохија

171
0

У Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици данас ће бити служена Света архијерејска литургија поводом три године од упокојења блаженопочившег митрополита Амфилохија.

Литургију ће часова служити Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије, уз саслужење више архијереја, објављено је на сајту Митрополије.

Након тога биће служен и помен блаженопочившем митрополиту Амфилохију у параклису Светог Амфилохија Иконијског, по којем је и добио монашко име.

Митрополит Амфилохије рођен је као Ристо Радовић на Божић, 7. јануара 1938. у Барама Радовића у Доњој Морачи.

На Богословском факултету Српске православне цркве у Београду дипломирао је 1962. године, а осим теолошких наука, на београдском Филозофском факултету студирао је класичну филологију.

Постдипломске студије наставио је у Берну и Риму, одакле прелази у Атину, у којој, за вријеме седмогодишњег боравка, поред свакодневне парохијске службе, докторира, а тезу, коју пише на грчком језику, о Светом Григорију Палами, брани уз највишу оцјену.

Потом је годину дана провео на Светој Гори, а онда је позван да предаје на Руском православном институту Свети Сергије у Паризу од 1974. до 1976, гдје уз осталих пет језика које је савладао, усавршава и француски.

Уочи Божића 1991. дошао је на Цетиње када бива устоличен за митрополита црногорско-приморског, зетско-брдског и скендеријског, и егзарха свештенога трона пећког.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије преминуо је 30. октобра 2020. године, уочи празника Светог Петра Цетињског. Сахрањен је 1. новембра у крипти Саборног храма Христовог васкрсења у Подгорици.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Српској рођено 10 беба
Сљедећи текстПартизан домаћин Црвеној звезди