Насловна Најновије Популарни метеоролози аматери пријављени полицији да шире панику међу грађанима Србије

Популарни метеоролози аматери пријављени полицији да шире панику међу грађанима Србије

195
0

Љубитељи метеорологије и метеоролози аматери Иван Ристић, Ђорђе Ђурић и Марко Чубрило, који свакодневно на друштвеним мрежама и у медијима износе своје прогнозе, које прате десетине хиљада грађана у Србији и региону, биће саслушани у полицији, због пријава које су против њих предате крајем прошле године Управи полиције за град Београд.

Подносилац пријаве оптужује Ристића, Ђурића и Чубрила, да се „нису школовали за метеорологе и да имају друга занимања“, али да „преко средстава јавног информисања дају упозорења, најаве, прогнозе о времену, иако за то нису стручни, нити овлаштени, јер по Закону о хидрометеоролошкој служби податке једино смије и дужан је да да Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ)“.

Новинари Блица су открили да се једна од особа која је поднијела електронску пријаву представља као Душан Ј. и тврди да је дипломирани метеоролог и припадник Министарства одбране. Душан Ј. је у пријави навео да се „у посљедње вријеме све чешће на телевизији и у новинама појављују лица која се представљају као метеоролози, и то именом – Иван Ристић, Ђорђе Ђурић и Марко Чубрило“.

Тврди да су њихове прогнозе о времену и временским појавама нетачне, преувеличане с циљем да привуку пажњу у новинама и на тај начин остваре што већу зараду, чиме се наводно ствара и шири паника међу грађанима, јер не знају колико је то заиста тачно и опасно, а ширење панике преко медија је кривично дјело.

Временске прогнозе Марка Чубрила, прати више од 23.000 људи на Фејсбуку.

ИЗВОРКликс, фото Блиц.рс
Претходни текстИзмјене закона о становима – додатни притисак на Србе и имовину у ФБиХ
Сљедећи текстКултурно-спортски центар Пале организује низ манифестација и ове године