Насловна Најновије Поскупљење гаса у ФБиХ због раста цијена на свјетском тржишту, а не...

Поскупљење гаса у ФБиХ због раста цијена на свјетском тржишту, а не због новог уговора

111
0

Федерално Министарство енергије, рударства и индустрије саопштило је да је гас морао поскупити за 3,9 одсто због раста цијена на свјетском тржишту, а не због новог уговора „Енергоинвеста“ и „Сарајево – гаса“ Источно Сарајево.

Влада ФБиХ није могла утицати на раст цијена енергената у свијету, али је осигурала да повећање цијене природног гаса буде минимално, наводи се у саопштењу Министарства.

Цијена природног гаса повећана је за 3,9 одсто, односно са досадашњих 836,53 КМ по метру кубном на 869,15 КМ по метру кубном након редовног тромјесечног усаглашавања којом је „Гаспром“ извршио корекцију цијене природног гаса за први квартал ове године.

„То је резултирало неизбјежним повећањем набавне цијене природног гаса. Раст цијена природног гаса се десио у цијелом региону, Европи и свијету. Један од главних разлога повећања цијене гаса јесте повећање цијене нафте која директно утиче на одређивање цијене гаса“, појаснили су у овом министарству.

Повећање цијене нафте узроковано је, између осталог, и блокадом Суецког канала. Бродарске компаније су зауставиле испоруке кроз Црвено море, избјегавајући Суецки канал, а напади који се дешавају на том подручју изазивају страх од прекида редовног снабдијевања.

„Сходно свему наведеном, нажалост, морало је доћи до повећања цијене нафте, а самим тиме и до повећања цијене природног гаса, али је Влада ФБиХ обезбиједила да то повећање буде минимално“, истичу у ресорном министарству.

У саопштењу је наведено да цијене нафте на свјетском тржишту, ратови и кризне ситуације нису нешто на шта се може утицати.

„Влада ФБиХ даје све од себе како бисмо заштитили грађане ФБиХ и осигурали редовно, стабилно и безбједно снабдијевање природним гасом. Константно пратимо и наставићемо да пратимо стање и цијену енергената на свјетском тржишту“, рекао је министар енергије, рударства и индустрије Ведран Лакић, додавши да је анализом протекла три мјесеца било евидентно и неизбјежно да ће доћи до повећања цијене природног гаса са почетком 2024. године.

Лакић је нагласио да очекује врло брзо да се потпише уговор између „Енергоинвеста“ и „Сарајево – гаса“ Источно Сарајево.

„Директори ова два предузећа требало би да потпишу уговор и спроведу оно што је договорено на нивоу министара два ентитета, а којем су такође присуствовали и директори. Грађани су наш приоритет и због тога демантујем све написе квазипатриота и лажних душебрижника ФБиХ да је ово повећање цијене због новог уговора о новој транспортној цијени гаса у БиХ. Грађанима ФБиХ још једном обећавам да ће гаса бити, те да ћемо константно настојати осигуравати да цијене енергената у ФБиХ буду најмање могуће“, закључио је Лакић.

У Министарству су напоменули да је цијена природног гаса и даље далеко нижа у односу на претходни период када су ову владу водиле неке друге политичке партије.

ИЗВОРСрна, фото илустрација Глас Српске
Претходни текст“Ревија руског филма“ од 6. до 13. фебруара у Братунцу
Сљедећи текст“Thievery Corporation“ – прво велико име Нектар ОК Феста 2024