Насловна Најновије Почеле припреме за градњу трамвајске пруге од Илиџе до Храснице

Почеле припреме за градњу трамвајске пруге од Илиџе до Храснице

208
0

Почеле су припреме за изградњу трамвајске пруге од Илиџе до Храснице. На паркингу код Дома здравља Илиџа, припрема се простор гдје ће бити смјештени извођачи радова.

Изградња ће коштати 50 милиона КМ, а новац је осигуран кредитом Европске банке за обнову и развој (ЕБРД). Извођач радова је конзорциијум двије турске компаније, а рок за завршетак радова је 18 мјесеци.

Укупна дужина трамвајске пруге од Илиџе до Храснице биће 13 километара, са по десет станица у оба смјера. У Фамосу на крају Храснице, биће изграђена окретаљка ка Илиџи.

Прије двије године завршена је изградња саобраћајнице од Илиџе до Храснице, као и зеленог појаса између саобраћајница којим ће се кретати трамваји.

Подсјећања ради, ова дионица трамвајске пруге планирана је давно, прије неколико деценија, а власти су више пута обећавале изградњу. Међутим, конкретни кораци за реализацију овог пројекта су предузети тек у посљедње три-четири године.

Министарство саобраћаја Кантона Сарајево, разматра додатну куповину нових трамваја, а један од разлога за то јесте управо продужење трамвајске пруге до Храснице. Раније је купљено 15 нових трамваја швицарског произвођача Штадлер, који су коштали 68 милиона КМ. Испорука ових возила требала би да почне крајем ове године.

Током изградње трамвајске пруге до Храснице биће реконструисана и постојећа аутобуско – трамвајска окретаљка на Илиџи.

 

ИЗВОРКликс.ба
Претходни текстЦивилне заштите из БиХ спремне помоћи Словенији
Сљедећи текстБрнабић: Штета од невремена мјери се стотинама милиона евра