Насловна Магазин Култура Почели „Дани Војислава Лубарде“

Почели „Дани Војислава Лубарде“

282
0
Манифестација „Дани Војислава Лубарде“ у Рогатици почела је уводним ријечима о овом српском књижевнику и представљањем књиге „Дневник ратног хирурга“, доктора Миодрага Лазића из Ниша, како би га људи памтили по дјелима која је чинио у Одбрамбено-отаџбинском рату.
 

Дводневна манифестација почела је синоћ, а биће настављена вечерас од 19.00 часова у Народној библиотеци гдје ће посјетиоци моћи да посјете изложбу његових књига и фотографија.

Директор Народне библиотеке „Војислав Лубарда“ у Рогатици Нада Радуловић рекла је да је Лубарда, који је рођен у Рогатици 1930. године, послије другог романа „Љуљашка“ и књижевног стваралаштва био протјеран из Сарајева, а његове књиге забрањене.

Упркос томе, додала је, Лубарда је остао истрајан у борби за истину и свој књижевни рад наставио је у Београду, гдје је и преминуо у октобру 2013. године.

Радуловићева је нагласила да је Лубарда објавио девет романа и књижевне огледе под називом „Српска беспућа“.

Према њеним ријечима, Народна библиотека у Рогатици од маја 2018. носи име овог српског књижевника, а потом је почела и манифестација посвећена Лубарди да би родни град сачувао од заборава његов лик и књижевно дјело.

Редовни професор на Универзитету у Нишу и Филозофском факултету на Палама Горан Максимовић говорио је синоћ о доктору Лазић, а након промоције рекао је Срни да књига „Дневник ратног хирурга“ обухвата догађаје од септембра 1992, када је Лазић дошао на сарајевско ратиште, до почетка 1996, вријеме исељавања сарајевских Срба послије Дејтонског споразума.

Максимовић је навео да је у овом јединственом дневнику описано неколико стотина операција, од 3.500 које је доктор урадио за то вријеме, као и о свему што се тада дешавало на Балканским просторима, посебно на сарајевском ратишту, „једном од најкрвавијих које је српски народ имао у својој историји“.

Максимовић је додао да се овај дневник завршава као молитвени плач Лазића над страдалним српским народом, када посматра колоне људи и камиона, који излазе из Илијаша, Хаџића, Вогошће, Рајловца и са Илиџе, напуштајући своја имања.

– Мало је књига написаних на српском језику које исказују такву дубоку оданост српском народу и високим хуманистичким идеалима, које потврђују грандиозну мисију и дјело једне личности, као што је `Дневник ратног хирурга – рекао је Максимовић.

Циљ је, каже, да људи доктора Лазића памте кроз дјела која је чинио у минулом рату и кроз дневник којим је бар дјелимично посвједочио о свему ономе што се дешавало на сарајевском и другим ратиштима.

Он је подсјетио да је доктор Лазић, специјалиста хирургије из Ниша преминуо у априлу 2020. године. Био је један од оснивача ратне болнице „Жица“ у Блажују.

Манифестацију „Дани Војислава Лубарде“ организује Народна библиотека у Рогатици, уз подршку општине Рогатица.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Санкт Петербургу састанак Додика и Путина
Сљедећи текст„Дани малине“ у Братунцу