Насловна Најновије Почели радови на Меморијалном комплексу у Парку сунца

Почели радови на Меморијалном комплексу у Парку сунца

416
0
У Парку сунца у општини Источно Ново Сарајево данас је почела изградња Меморијалног комплекса посвећеног страдалим српским цивилима Сарајева и Сарајевско-романијске регије у 20. вијеку, једног од најважнијих пројеката из области културе памћења, рекао је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.
 
Он је истакао да је крајем прошле године Влада Републике Српске за овај пројекат дозначила средства у износу од 800.000 КМ, али да из објективних разлога његова реализација није раније започета. 
 
„Морали смо да ријешимо питање топловода који пролази кроз Парк сунца, што је захтијевало додатно пројектовање и повећало трошкове. Морали смо и да прилагодимо начин реализације пројекта, а у међувремену је дошло и до раста цијена грађевинског материјала, тако да је све то довело до пролонгирања почетка радова на терену. Међутим, то не значи да је било стало све што се тиче овог пројекта. Стручни тим задужен за прикупљање информација о настрадалим српским цивилима Сарајева и Сарајевско-романијске регије у 20. вијеку, на челу са проф. др Драгом Мастиловићем, урадио је одличан посао и прикупио податке о више од 10.000 жртава, који ће бити објављени у монографији и доступни на ЛЕД дисплејима постављеним у Меморијалном комплексу“, рекао је Ћосић.
 
Према његовим ријечима вајар и ливац приводе крају радове на споменику Бијелом анђелу, који је централна фигура Меморијалног комплекса, као и на рељефним приказима три цркве, који ће се налазити у оквиру комплекса.
 
„Иако смо имали застој у почетку извођења грађевинских радова, на чему се као одговорни људи извињавамо јавности, завршили смо много важног посла у оквиру овог пројекта и сада, без медијске помпе, крећемо у његову реализацију у нади да ћемо посао завршити до Видовдана 2024. године. Планирамо да до краја ове године реализујемо радове у вриједности до 600.000 КМ од предмјером и предрачуном дефинисане вриједности пројекта у износу 2,2 милиона КМ“, каже Ћосић.
 
Ћосић је изразио захвалност свим сарадницима у реализацији овог пројекта, у првом реду Влади Републике Српске, општини Источно Ново Сарајево, Борачкој организацији Источно Ново Сарајево, Митрополији дабробосанској и Омладинском удружењу „Аксиом“.
 
 
 
ИЗВОРртвис
Претходни текстЗимско рачунање времена – спавање сат дуже
Сљедећи текстСутра до 32 степена