Насловна Најновије Почело обиљежавање 78 година од мисије “Халијард“

Почело обиљежавање 78 година од мисије “Халијард“

194
0

У Бољанићу код Добоја, данас је почело обиљежавање 78 година од мисије спасавања савезничких пилота „Халијард“ на Озрену, а овом догађају присуствују српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.

Обиљежавање овог историјског догађаја од републичког значаја организује Одбор за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске.

Овом догађају присуствују и савјетник министра рада и борачко-инвалидске заштите генерал Милан Торбица, посланик у Народној скупштини Српске Данијел Јошић, припадници Трећег пјешадијског/Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ

Присуствују и представници амбасада САД и Велике Британије у БиХ, изасланик предсједника Србије, чланови Фондације „Халијард“, те делегација града Добоја и општине Петрово.

У акцији „Халијард – ваздушни мост“ прије 78 година спасено је више од 500 пилота, а у Бољанићу њих 60.

Операција „Ваздушни мост“, како је још зову, била је највећа операција спасавања америчких војника изван линија фронта 1944. и 1945. године.

Врховна команда Југословенске војске у отаџбини је средином октобра 1944. године, под притиском партизанских снага, са својим јединицама прешла из Србије у источну Босну, а на планини Озрен, у близини села Бољанић, код Добоја, од 22. октобра до 1. новембра 1944. године оспособљено је узлетиште.

Са тог узлетишта је 1. новембра 1944. године, у Италију полетио авион са шефом америчке војне мисије, пуковником Робертом Мекдауелом, капетаном Џоном Милодраговићем и поручником Мајклом Рајачићем.

Са узлетишта у Бољанићу 27. децембра 1944. године за Италију је одлетио капетан Ник Лалић, те радио-телеграфиста Артур Џибилијан.

Посљедња евакуација са Озрена обављена је крајем фебруара 1945. године по веома хладном времену. Тада су у два транспортна авиона „Ц-47“ у пратњи неколико ловаца евакуисани преостали Американци.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстХиљаде људи на улицама Мелбурна тражи ослобађање Асанжа
Сљедећи текстВиктор Милић из Трнова свјетски првак у кик-боксу