Насловна Најновије Хиљаде људи на улицама Мелбурна тражи ослобађање Асанжа

Хиљаде људи на улицама Мелбурна тражи ослобађање Асанжа

223
0

Хиљаде људи изашло је на улице Мелбурна, захтијевајући ослобађање оснивача „Викиликса“ Џулијана Асанжа, јавља агенција ААП.

Хиљаде људи прошло је улицама Мелбурна и формирало ланац преко моста Саутбенк, позивајући Владу Аустралије да интервенише.

„Грађани вјерују и очекују да ће премијер и Влада извући Асанжа из затвора“, рекао је брат оснивача „Викиликса“ Габријел Шиптон агенцији ААП.

Он је додао да је прошло пуно времена, а да његов брат и даље труне у затвору.

„Сам премијер рекао је прије избора да је сада доста и да не види сврху што је Џулијан у затвору“, рекао је Шиптон, додајући да би премијер Ентони Албанезе, требало директно да контактира америчког предсједника и изнесе случај Асанжа.

Он је додао да је Асанж довољно пропатио и да је вријеме да се оптужбе одбаце, као и одлука о његовом изручењу.

Адвокати Асанжа у августу су уложили жалбу на одлуку о изручењу САД, истичући да је он премет процесуирања и кажњавања због својих политичких ставова.

САД терете Асанжа по 17 тачака за шпијунажу и једну за злоупотребу рачунара након што је „Викиликс“ објавио хиљаде тајних војних и дипломатских докумената.

Овај 51-годишњи Аустралијанац налази се у лондонском затвору Белмарш, откако је изведен из Амбасаде Еквадора 2019. године.

Асанж води дугогодишњу правну битку како би избјегао изручење САД, гдје га траже због кривичних дјела шпијунаже.

ИЗВОРсрна, АП, фото ТAdviser
Претходни текстХДЗ БиХ: Разговор са свима осим са Комшићем
Сљедећи текстПочело обиљежавање 78 година од мисије “Халијард“