Насловна Најновије Пољански: Српски народ на Косову суочен са директном пријетњом по опстанак

Пољански: Српски народ на Косову суочен са директном пријетњом по опстанак

138
0

Српски народ на Косову и Метохији суочен је са директном пријетњом по свој опастанак, због политике коју воде власти у Прштини, изјавио је на сједници Савјета безбједности УН Дмитриј Пољански, први замјеник сталног изасланика Русије при свјетској организацији.

Пољански је истакао да је „проблем достигао толике размјере, да је српска популација суочена са директном пријетњом по свој физички опстанак“.

Он је затражио да чланице Савјета безбједности УН предузму мјере за заштиту Срба на Косову, као и да Приштина прекине њихов прогон.

„Власти у Приштини су организовале прави антисрпски терор, с’ јасним циљем да створе немогуће услове за живот косовских Срба и да осигурају да они заувијек напусте своје домове“, оцијенио је руски изасланик.

Пољански је рекао да се пред очима америчких и европских колега, који то омогућавају Приштини, свједочи да се на Косову води језива политика са веома стварним етничким чишћењем, које самопроглашене западне присталице универзалних људских права покушавају да игноришу.

„Као што Израел чини све да да потисне Палестинце из Газе, тренутно смо свједоци сличног ризика на Балкану, гдје сличну ситуацију и сличне чињенице на терену стварају приштинске власти против Срба“, рекао је Пољански.

Према његовим ријечима, одлука Приштине да забрани употребу српског динара била је нелегална. „То је криминалан и обмањујући потез, који чини живот обичних људи неподношљивим“, нагласио је Пољански и додао да „као резултат, имамо директан ризик од избијања насиља на Балкану“.

Он истакао да под овим условима, Савјет безбједности мора да обузда приштинске лидере, који покушавају да претворе дијалог са Београдом у алат за рјешавање питања статуса, противно Резолуцији 1244″.

У свом обраћању предсједник Србије Александар Вучић, апеловао је вечерас да Савјет безбједности и међународне организације, које могу да утичу на рјешавање кризе, предузму хитне и одлучне мјере с циљем нормализације ситуације на Косову и Метохији, да спријече даљи прогон Срба и створе услове за поновно успостављање смисленог дијалога Београда и Приштине.

На ванредној сједници Савјета безбједности УН о стању на Косову и Метохији, испред Вучића стајао је натпис Србија, земље коју представља, док је испред премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, писало само његово име.

ИЗВОРСрна, фото EPA-EFE (JOHN MINCHILLO / POOL)
Претходни текстГренел: Једностране акције Приштине стварају нестабилност
Сљедећи текст„Пулс града“ РТВИС 08.02.2024. (ВИДЕО)