Насловна Најновије Представнички дом одобрио истрагу о опозиву Џозефа Бајдена

Представнички дом одобрио истрагу о опозиву Џозефа Бајдена

119
0

Представнички дом америчког Конгреса, гласао је за формализацију истраге о опозиву предсједника Џозефа Бајдена, због оптужби републиканаца да је био умијешан у коруптивне радње и да је у периоду док је био потпредсједник САД, профитирао од пословних подухвата свог сина.

За приједлог истраге о опозиву Џозефа Бајдена гласао је 221 посланик, док је 212 посланика било против.

Републиканци тврде да су Бајден и његова породица, профитирали од одлука у којима је Бајден учествовао док је био потпредсједник САД, у периоду од 2009. до 2017. године.

Републиканци из Одбора за надзор и правосуђе Представничког дома, већ мјесецима покушавају да прикажу да се Бајден обогатио пословима његове породице и да је, наводно, примао мито.

У међувремену, син предсједника Хантер Бајден /53/, одбио је да свједочи иза затворених врата.

Хантер Бајден се сада суочава са двије савезне оптужнице везано за оружје и порез. Обраћајући се јуче новинарима, Хантер Бајден је изразио жаљење због својих прошлих поступака, осудивши „лажи“ републиканаца о својој породици, пише „Гардијан“.

Истрага се сада фокусира на послове Хантера Бајдена у Украјини и Кини.

„Глас Америке“ објавио је да републиканци тврде да су нашли доказе да је млађи Бајден наводио своје клијенте да вјерују да може да им пружи приступ канцеларији потпредсједника, али нису успјели да пронађу доказе да је Џозеф Бајден предузео било какве званичне кораке да помогне тим компанијама или стекне финансијску добит од њих.

Званична истрага о опозиву води до гласања у Представничком дому и суђења у Сенату.

Међутим, чак и ако Представнички дом изгласа опозив предсједника, сасвим је сигурно да таква одлука неће проћи у Сенату који је под контролом демократа.

ИЗВОРСрна, фото AP Photo, File/Manuel Balce Ceneta
Претходни текстУ Рогатици нападнуто једно лице
Сљедећи текстПознати сви учесници осмине финала Лиге шампиона