Насловна Најновије Предсједник Савјета родитеља ОШ „Владислав Рибникар“: Разматра се одлагање повратка у школу

Предсједник Савјета родитеља ОШ „Владислав Рибникар“: Разматра се одлагање повратка у школу

114
0
Врата школе „Владислав Рибникар“ отворена су само за ученике од првог до четвртог разреда који часове имају у продуженом боравку. Иако је било најављено да ће и остали ученици од сутра бити у клупама, предсједник Савјета родитеља у тој школи Игор Ђорђевић каже за РТС да још није потпуно одлучено да се повратак у школу деси сутра.
 
Ђорђевић наводи да је препорука Министарства просвјете и стручних људи да дјеца крену у школу, да се разговара са дјецом и да се њихови страхови побиједе тако што ће доћи у школу.

– Препорука Министарства такође је да сва она дјеца која нису спремна остану код куће, наставе да разговарају са родитељима и да лагано побиједе своје страхове и да свако дође назад у школу онда када је спреман за то – каже Ђорђевић.

Истиче да се већина родитеља сагласила са тиме да имају право да одлучују када ће своје дијете послати у школу.

– У недјељу смо имали ванредни састанак Савјета родитеља на коме су поред званичних представника Савјета родитеља присуствовали и други заинтересовани родитељи. Чула су се најразличитија мишљења, заиста је свако имао право да изрази свој став по питању повратка дјеце у школу и оно што је био један доминантан став је да дјеца што прије треба да крену у школу – преноси Ђорђевић.

Указује да је било различитих мишљења када је ријеч о моделу по којем треба да се крене у школу и простора, да ли се вратити назад у исту зграду, али да је мишљење свих родитеља било да треба што прије да се крене у школу.

Додаје и да је мишљење стручњака из најеминентнијих установа које се баве менталним здрављем да школа „Владислав Рибникар“ треба да буде мјесто повратка.

Кључно је како дјеца размишљају

На питање шта кажу дјеца и како она размишљају, Ђорђевић каже да је то кључно питање.

– Чини ми се да многи од нас не питају дјецу, него изражавају своје страхове, анксиозности, оправдане страхове да кажем, јер је свако то дијете наше највеће благо које пошаљемо овдје. Могу да кажем у име свог дјетета и у име дјеце из њеног окружења са којима сам имао прилику да разговарам – они су спремни за повратак и једва чекају да се врате овдје да виде своје наставнике и да их загрле и да подијеле са њима бол и тугу – каже Ђорђевић.

Поручује да треба да се чују дјеца и да она буду та која ће да одлуче када ће да се врате.

Када ће кренути настава

Ђорђевић поручује и да још није потпуно одлучено да се повратак у школу деси сутра.

– Настава сигурно неће кренути сутра, идеја је да сутра крене први рад са дјецом, први сусрет дјеце са школом и ту се тренутно разматра питање одлагања за дан, два повратка у школу. Ја не бих да излазим са тим неким информацијама прије него што буде званично, а данас ће се о томе још увијек причати, разматрати и одлучивати. Свакако било сутра или неког другог дана – то није настава – наводи Ђорђевић.

Ђорђевић је нагласио да ће „настава кренути онда када дјеца и наставници процијене да је за то дошло вријеме“.

– Први дани ће се овдје искористити да дјеца причају о ономе што они желе да причају и то није одлучено зато што смо то хтјели ми родитељи или дјеца или наставници, стручни људи су рекли да је то тако потребно, а некако дође и нормално да на почетку не можемо мислити ни о хемији ни о биологији него заиста о дјеци и њиховим осјећањима – закључује Ђорђевић.

Четири полицајца, више него у другим школама у Србији, обезбјеђују школу у којој је ученик седмог разреда убио осморо ђака и школског чувара.

Помоћ и подршку ђацима ове школе и свих школа у Србији, родитељима, али и наставницима, пружају психолози и психијатри Института за ментално здравље, Клинике за психијатрију КЦС, бројне друге здравствене установе и удружења.

ИЗВОРртс
Претходни текстДр Милићевић 13. маја у Болници “Србија”
Сљедећи текстПреминуо академик Милосав Марјановић – Одлазак једног од најзначајнијих српских математичара