Насловна Вијести Република Српска Преображењске свечаности у Требињу; Културно – историјски споменици биће освијетљени

Преображењске свечаности у Требињу; Културно – историјски споменици биће освијетљени

286
0

Поводом славе Града и Црквене општине – Преображења Господњег, У Требињу данас почињу Преображењске свечаности.

Прослава најсвечанијег дана у најјужнијем граду Српске почеће пријемом званица у Градској управи, након чега ће у градском парку „Јован Дучић“ бити отворен традиционални Сајам меда и вина.

У Требињу је данас представљено идејно рјешење освјетљења културно-историјских споменика на подручју града, који ће употпунити његов живот, културу, историју, али и туризам.
Милан Кулић из београдске фирме „Фина техно лед“, које је представило овај пројекат, рекао је новинарима да се уз помоћ нових технологија и свјетлосних ефеката наглашава оно што је битно на објектима, као и сам објекат.

Кулић је навео да је планирано освјетљење 17 објеката, међу којима два требињска моста, Стари град, Музеј Херцеговине, Саборни храм, обје џамије, катедрала, као и Арсланагића мост.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да је овај пројекат значајан за град, те да је превазишао очекивања.

Он је истакао да је битно да културно-историјски споменици буду освијетљени на адекватан начин, с обзиром на то да овај град неки посјете и ноћу.

„Ово је велики корак за Требиње и Републику Српску, једни смо од ријетких који смо покренули ову иницијативу, постоје локалне заједнице из окружења који су то урадиле. Биће обезбијеђена средства из буџета за овај пројекат. Аплицираћемо и за донаторска средства“, рекао је Ћурић.

Сутра, на дан славе, у Требињу ће боравити и најбољи српски тенисер Новак Ђоковић, саопштила је туристичка организација града.

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстПредстављен зборник „Рогатичка поетска плетеница“
Сљедећи текстПринц Филип Карађорђевић у Требињу: Дрина није граница