Насловна Најновије Приказан документарни филм „Илиџа 22. април 1992. године – Рашомонијада“

Приказан документарни филм „Илиџа 22. април 1992. године – Рашомонијада“

225
0

Документарни филм „Илиџа 22. април 1992. године – Рашомонијада“, који доноси причу о храбрости и жртвама Срба тадашње Српске Илиџе који су тог дана одбранили свој народ и територију, премијерно је вечерас приказан у Источном Сарајеву.

Премијера филма одржана је под покровитељством градоначелника Источног Сарајева Љубише Ћосића, који је новинарима рекао да је добро да има што више материјала који говорити о борби и страдању Срба на подручју тадашњег Српског Сарајево.

„Мислим да је то нешто што ће остати трајно забиљежено и представљати добро свједочанство генерацијама које долазе. О Илиџи и Илиџанцима најбоље могу рећи они који су је бранили, а у овом филму су забиљежене приче управо тих људи“, нагласио је Ћосић.

Ћосић је упозорио да постоји један стереотип који преовладава у свјетској јавности, а то је да су Бошњаци бранили и одбранили Илиџу, што је озбиљна лаж и фасификат.

„Од кога су је то одбранили? Од оних Срба који су три или четири вијека живјели на том подручју. Много је хипотетичких питања који у стварности БиХ звуче невјероватно и парадиоксалино, али очигледно да је у свјетској јавности то упалило, јер они не знају ни ко су, ни шта су Срби“, истакао је Ћосић.

Према његовим ријечима, свијет је прихватио причу да је Илиџу неко напао, па је тај неко одбранио и реинтегрисао.

„Некада се насмијем када чујем и видим да они /Бошњаци/ прослављају `дане одбране` Илиџе. То је само још један парадокс друштва у БиХ и управо зато оно, као такво пропада и никада неће бити спојено“, нагласио је Ћосић.

Аутор филма и предсједник Удружења „Истина и правда“ Душан Шеховац рекао је да филм говори о људиме коју су испред својих кућа бранили своје породице, домаћинстава и свој завичај од напада паравојних формација из правца Бутмира, Соколовић колоније, Храснице, Ступа и Отеса.

Шеховац је рекао да је народ у тадашњој Српској Илиџи гино и од снајперских метака испаљених из зграда здравствених установа, као што је Институт за рехабилитацију и здравствену помоћ.

„Филм је прича о истинитом догађају који су у том тренутку 1992. године преносиле свјестке агенције. То је једини директни пренос који је ишао у свијет и тада су јасно рекли да су Бошњаци напали српску енклаву на Илиџи“, испричао је Шеховац.

Шеховац подсјећа да су напад на Илиџу првих година Бошњаци славили као дан напада, после су га преименовали као контеранапад, да би посљедњих година обиљежавали као „дан одбране“.

„Они /Бошњаци/ не желе показати да су имали те офанзивне акције и да су чинили злиочине“, рекао је Шеховац.

Документарни филм „Илиџа 22. април 1992. године – Рашомонијада“, приказан је у оквиру Дана одбране Илиџе.

На подручју општине Илиџа погинула су 1.064 борца, од којих 560 припадника Илиџанске бригаде која је бранила своју територију од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Током првог напада на Илиџу 22. априла 1992. године погинуло је 12 бораца, а осам је отето из транспортера на аеродромској писти, за шта до данас нико није одговарао. Други напад на Илиџу био је 14. маја 1992. године.

ИЗВОРSrna
Претходни текстУ Источном Сарајеву обиљежен Дан несталих Срба Сарајева и Сарајевско – романијске регије (Видео)
Сљедећи текстИстражити злоупотребе у Џудо савезу Републике Српске (Видео)