Насловна Најновије Приједлог буџета за наредну годину 5,383 милијарди KМ

Приједлог буџета за наредну годину 5,383 милијарди KМ

168
0

Влада Републике Српске утврдила је данас по хитном поступку Приједлог буџета за наредну годину у износу од 5,383 милијарди KМ.

Министар финансија Зора Видовић, рекла је да је Приједлог буџета већи од другог ребаланса буџета Српске за ову годину за 873 милиона KМ.

Видовићева је рекла да је Приједлогом буџета предвиђено повећање плата од пет одсто од 1. јануара, додајући да ће се након истека првог тромјесечја разматрати могућност додатног повећања плата.

“Расходи за лична примања запослених у идућој години биће милијарду и 132 милиона KМ”, рекла је Видовићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Она је навела да ће пензије у Српској бити повећане за 13,5 одсто.

“Издвајања за пензије у 2023. години износе милијарду и 545 милиона KМ”, рекла је Видовићева.

Она је навела да је Народној скупштини Републике Српске предложено да и сва борачка и социјална давања буду повећана за 13,5 одсто.

Видовићева је рекла да је 70 милиона KМ планирано у Приједлогу буџета за давања за незапослене родитеље породица са четворо и више ђеце.

Влада Српске је по хитном поступку утврдила и Приједлог програма економских реформи Републике Српске за период 2023-2025. године, као и приједлоге одлука о дугорочном и о краткорочном задуживању емисијом трезорских записа за 2023. годину.

По хитном поступку утврђен је и Приједлог закона о извршењу буџета Републике Српске за наредну годину, као и Приједлог одлуке о износу гаранција које може издати Република Српска у 2023. години.

Приједлог буџета за 2023. годину Народна скупштина Републике Српске требало би да разматра у сриједу, 2. новембра.

ИЗВОРсрна, фото Херцег ТВ
Претходни текстУхапшен новоизабрани посланик СДС-а
Сљедећи текстВлада Републике Српске улаже у реконструкцију објекта у комплексу “Рајска долина“