Насловна Најновије Производња млијека у Српској стабилна

Производња млијека у Српској стабилна

74
0

Производња млијека у Српској стабилна и перспективна захваљујући свим мјерама подршке мљекарству – рекао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић након посјете предузећу „Млијекопродукт“ у Козарској Дубици.

– Захваљујући подстицају од три фенинга ове године, издвојеним 10 милиона КМ за подршку по музном грлу, капиталним инвестицијама, набавци музних робота, прерађивачким капацитетима, изградњи објеката, регресираном дизелу, можемо рећи да је проозводња млијека не само стабилна, већ и перспективна – рекао је Минић.

Минић је истакао да је „Млијекопродукт“ један од највећих произвођача млијека у региону, да има квалитетне производе, огроман извоз и да је својеврсни амбасадор мљекарства из Републике Српске.

Он је навео да је откупна цијена млијека у овој мљекари већа него у Федерацији БиХ и окружењу, укључујући и Хрватску.

Према његовим ријечима, оно што охрабрује у ова тешка времена је да је тренд позитиван.

– Имамо податке да у ЕУ долази до смањене потражње млијека, а самим тим и до пада цијене, настојаћемо, колико је то могуће, да не дође до значајнијег пада откупне цијене млијека у Српској. Добили смо обећања да би, уколико до тога дође, то биле ситне корекције – навео је Минић.

Говорећи о извозу млијека, Минић је рекао да око 1.500 коопераната, којима Министарство исплаћује премије, откупи годишње око 50 милиона литара од којих више од 80 одсто заврши на тржиштима у региону.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДодик у Требињу са владиком Димитријем (ФОТО)
Сљедећи текстКустурици награда „Борислав Станковић“ за комплетан књижевни опус