Насловна Вијести Пронађен оратоксин у дјечијим кашама и хепатитис у смрзнутом воћу на тржишту...

Пронађен оратоксин у дјечијим кашама и хепатитис у смрзнутом воћу на тржишту БиХ

197
0

На тржиште БиХ испоручене су дјечије каше бренда “DM bejbilav” из Аустрије у којима је пронађена недозвољена количина ократоксина А, а у смрзнутом воћу из Пољске откривен је вирус хепатитис А, објавила је Агенција за безбједност хране БиХ.

Агенцију је Систем брзог узбуњивања за храну и храну за животиње /ЕУ РАСФФ/ обавијестио да је ријеч о био немлечној овсеној каши са јабуком и бресквом од 200 грама /Био Киндерпорридге Апфел-Пфирсицх/, употребљивој до 14. маја 2023. године, чији је увозник у БиХ “ДМ” из Илиџе.

Из Агенције су навели да су све расположиве информације о производу достављене на даље поступање надлежним инспекцијским тијелима у БиХ, од којих је затражено предузимање мјера и повратно извјештавање Агенције.

Вирус хепатитиса А утврђен је у смрзнутом воћу “Ардо фрутбери микс” из Пољске.

Ријеч је о паковању 4×2,5 килограма у пластичним врећицама, које су употребљиве до 11. маја 2024. године, а увозник у БиХ је “Мегамикс” из Сарајева.

Вирус хепатитиса А преноси се контаминираном храном, водом или контактом с инфицираном особом. Период инкубације варира у распону од 15 до 50 дана.

Симптоми обољења обухватају температуру, малаксалост, губитак апетита, дијареју, мучнину, желучане тегобе и жутицу. Сви обољели не развију симптоме, а симптоми се чешће испољавају код одраслих, него код дјеце.

ИЗВОРСрна
Претходни текстПале: Завршена реконструкција дионице пута према Подвитезу(ВИДЕО)
Сљедећи текстСрђан Станић се вратио у „Славију“