Насловна Најновије Пронаћи оптимално рјешење за гријање у Сокоцу

Пронаћи оптимално рјешење за гријање у Сокоцу

130
0

На позив начелника општине Милована Бјелице, предсједник Подручне привредне коморе Источно Сарајево и директор предузећа „Гријање инвест“ Пале Љубиша Танић посјетио је данас са сарадницима општину Соколац.

Танић, који је стручњак за термотехнику у коју спада и област даљинског гријања, разговарао је са начелником Бјелицом о актуелном проблему, ријешавању даљинског гријања у ужем градском језгру општине Соколац.

Тај проблем постоји дужи низ година и ми ћемо заједно покушати да пронађемо оптимална рјешења. У току смо и знамо да су протеклих година прављене студије и покушаји да се тај проблем ријеши уз подршку Европске банке за обнову и развој, договорили смо се да обновимо те контакте уз додатак да у наредних мјесец до мјесец и по дана наш тим сагледа постојећу докуменатцију, изврши анализу промјена стања у односу на период кад су рађене те студије, како би пред потенцијалне донаторе и кредиторе изашли са јасним захтјевима, рјешењима и покушајем да обезбједимо одређена средства. Свјесни смо да општина Соколац није у прилици да сама изнесе овај велики пројекат, али постоји велика жеља да се укључи, да сагледамо капацитете и могућности, власничке односе, позицију топлане, да видимо хоћемо ли се бавити комбинованом производњом топлоте и електричне енергије. Свједоци смо колико је порасла цијена елекричне енергије што повећава важност комбиноване производње електричне енергије и топлоте из дрвета, тако да слиједи активан приступ овом послу и након тога упућивање захтјева који могу бити од помоћи ријешавању овог пројекта, казао је Танић.

Фото: Ј.Ћајић

Начелник Бјелица објаснио је да већ скоро десет година покушавају ријешити ово питање, да је пословање Комуналног предузећа отежано, те да су мрежа и котловница дотрајале.

– Европска банка је финансирала израду студије и идејног пројекта даљинског гријања у Сокоцу који је подразумијевао проширење производње топлотне енергије за 4 MW а разматрана је и комбинација производње електричне енергије на биомасу од око 1,1 MW. Влада Републике Српске тада нам је дала сагласност за јавно-приватно партнерство. Због више фактора дошло је до одлагања реализације овог пројекта. Господина Танића сам замолио да се укључи у рјешавање овог проблема. Настављамо активности убрзано у наредном периоду с надом да ћемо ући у реализацију овог пројекта по фазама. Прва фаза би била реконструкција објекта саме топлане и постојеће мреже, док би проширење топловодне мреже било реализовано у наредним фазама. У овом моменту покривамо мање од 30.000 квадрата гријне површине, с тим што смо студијом и анкетама дошли до податка да постоји потреба за око 140.000 квадрата, рекао је Бјелица и додао да настављају да раде на ријешавању овог питања с надом да ће успјети доћи до реализације и резултата, са приоритетом обнављања самог објекта котловнице и реконструкција котлова и дотрајале топловодне мреже.

ИЗВОРОпштина соколац
Претходни текстНебојша Лапчевић добитник награде „Меша Селимовић“
Сљедећи текстОдржан хуманитарни концерт за лијечење Магдалене Влашки из Трнова (Видео)