Насловна Најновије Сарајево и даље међу најзагађенијим градовима у Европи

Сарајево и даље међу најзагађенијим градовима у Европи

176
0

Загађеност ваздуха у већим градовима у БиХ и даље је велики проблем, упозоравају из Удружења Еко-акција. Вриједности сумпор-диоксида и прашине су често високо изнад допуштених, а и даље се многи канцерогени полутанти чак редовно и не мјере.

– Сарајево је најзагађенији главни град у Европи и то јесте драматично, али је још већи проблем што они који имају могућност да га ријеши то не раде – истиче је Анес Подић, предсједник Удружења Еко акција.

Према подацима Центра за околину који врши мониторинг квалитета ваздуха на подручју Зеничко-добојског кантона, ваздух је, иако бољи него прије јер је стара топлана затворена, и даље лошег квалитета. Прашина, поготово она испод 2 и по микрона, оно је што највише забрињава.

Како објашњава, те честице директно улазе у плућа, а оне испод један миркон пролазе директно у крв гдје организам нема никакве заштите, јер те честице често садрже и тешке метале који се тако акумилирају у организму.

Љекари упозоравају и да ове честице не нарушавају одмах људско здравље, али посљедице и велики проблеми наступају након одређеног времена и тешко се лијече. 

ИЗВОРртрс
Претходни текстУ Српској рођено 20 беба
Сљедећи текстСлаб снијег на Бјелашници