Насловна Најновије САС са Орићем припремао терен за дешавања у Сребреници

САС са Орићем припремао терен за дешавања у Сребреници

262
0

Досијеи британског Министарства одбране са којих је скинута ознака тајности, откривају да је МИ6 знао да се напад на Сребреницу спрема и прије него што га је Војска Републике Српске /ВРС/ планирала, али и да су припадници британске САС јединице имали значајну улогу у креирању дешавања у овој енклави и око ње, у спорном периоду њеног пада, наводи новинар Кит Кларенберг, који годинама истражује улогу обавјештајних служби у обликовању геополитичких процеса.

Кларенберг, који је посебну пажњу је посветио дешавањима на простору бивше Југославије, истакао је да су истражиоци Међународног кривичног суда за бившу Југославију, које је створио и финансирао НАТО, закључили да је планирање напада на Сребреницу почело тек 30. јуна, преноси „Глас Српске“.

У допису британског Министарства одбране се наводи да је „недавни напад ВРС на Сребреницу био подстакнут сталним муслиманским нападима“.

Кларенберг сматра да је очигледно да су локалне муслиманске снаге очекивале ваздушне нападе НАТО-а када ВРС стигне.

Он то повезује са изјавама команданта УНПРОФОР-а Филипа Мориона који је тврдио да је Алија Изетбеговић намјерно саботирао напоре за евакуацију, јер није био у позицији да стратешки добије битку.

Морион је 1993. године предвидио да ће догодити нешто ужасно, због Орићевог кориштења енклаве за напад на територију Срба и убијање српских цивила

ИЗВОРСрна, фото Faktor
Претходни текстУ романијским манастирима свечане литургије на Божић
Сљедећи текстО скрнављењу спомен-плоче на Црном врху код Зворника упознат тужилац