Насловна Најновије Свечано отварање 24. „Лут феста“

Свечано отварање 24. „Лут феста“

227
0

Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу „Лут фест 2023“ свечано ће бити отворен данас.

Фестивал, који ће бити одржан у Културном центру Источно Ново Сарајево, почеће у 18.00 часова представом „Вук и седам јарића“, у извођењу Позоришта лутака из Ниша, у режији Давора Драгојевића.

– Овогодишњи фестивал одржава се од 24. до 29. септембра под мотом „Глумац, лутка, анимација“ – рекао је Срни директор овог фестивала Витомир Митрић.

Према његовим ријечима, овогодишњи „Лут фест“ доноси веома богат такмичарски и пратећи програм Фестивала, а у такмичарском програму учествује 10 позоришта из Србије, Естоније, Француске, Израела, Федерације БиХ и Републике Српске.

Митрић је навео да пратећи програм Фестивала садржи неколико образовних и креативних сегмената попут округлог стола о теми „Очување националног, културног и језичког идентитета, кроз традицију луткарског позоришта“, те предавања „Примијењено позориште – шта, како, коме и зашто“,

Биће одржане и промоције књига о луткарству, радионице, те мастерклас предавање „Разлика између драмског и луткарског играња представа“, као и луткарска радионица „Импровизоване лутке“.

Митрић је навео да је овај фестивал посебно значајан за развој културе и промоцију града Источног Сарајева, које је поставио на мапу најзначајнијих градова свјетског луткарства.

Према његовим ријечима, традиција дуга скоро четврт вијека, учешће више од 200 ансамбала из 40 земаља свијета, богат такмичарски и пратећи програм, „Лут фест“ јасно и недвосмислено карактеришу као једну од најзначајних позоришних манифестација за дјецу у Републици Српској.

– Изложбе, радионице, мастерклас предавања, промоције и други фестивалски програми, доприносе значају овог фестивала у свјетским оквирима луткарске умјетности – додао је Митрић.

Представе такмичарског програма оцјењиваће међународни жири у саставу професор Боњо Лунгов, редитељ из Бугарске, Милан Мађарев, драматург и редитељ из Србије и Младен Јанковић, професор и музички педагог из Републике Српске.

– Савјет Фестивала ове године плакету „Златна анима – Радослав Лазић“ додјељује Позоришту лутака Ниш за допринос развоју и афирмацији луткарске умјетности и традицији луткарства поводом јубилеја 65 година постојања, а биће уручена на свечаном отварању Фестивала, када ће ово позориште извести и представу „Вук и седам јарића“ – нагласио је Митрић.

Генерални покровитељ ове најстарије и јединствене манифестације за дјецу је Министарство просвјете и културе Републике Српске.

„Форум театар“, организатор Фестивала, има статус репрезентативног удружења у области позоришне умјетности у Републици Српској.

Ресорно министарство „Лут фест“ уврстило је у значајне републичке манифестације и све ове године подржава и суфинансира овј престижни фестивал.

„Лут фест 2023“ финансијски су подржали град Источно Сарајево, као и општине Источно Ново Сарајево и Источна Илиџа, а генерални медијски покровитељи су РТРС и Новинска агенција Републике Српске СРНА.

ИЗВОРсрна
Претходни текстУ Саборном храму у Мостару литургију служи патријарх српски Порфирије
Сљедећи текстУ Српској рођене 24 бебе