Насловна Најновије Све више гробова – руска линија одбране ужасава Украјинце

Све више гробова – руска линија одбране ужасава Украјинце

174
0

Портал „Виртуелна Пољска“ објавио је интервју са Славомиром Висоцким, Пољаком који редовно путује у Украјину, и пренио да је украјинска страна у ужасној ситуацији, да нема успјеха на фронту и да су гробља све пунија.

„Губитак живота тамо је огроман. Западна ратна техника гори као шибице. Све је много горе него што се обично замишља. Већ дуже вријеме Украјина, покушавајући да нападне, удара главом о зид“, свједочи Висоцки.

Он наводи да је недавно бројао нове гробове у Лавову и другим мјестима.

Разказ на поляк от Украйна: Човешките загуби са огромни, западната техника  гори като кобрит

„У граду са популацијом од око 700.000 људи било је, дакле, око 700 сахрана повезаних са ратом у Донбасу. У селима је та пропорција различита. Када се возим кроз њих, видим гробља и дуж улица. У сваком од њих су десетине нових гробова.

На једном харковском гробљу има више од 2.000 гробова војника. А на украјинској страни има и оних који се воде као нестали. Има и закопаних тамо гдје су изгинули. У Украјини се губици више не могу сакрити“ – објашњава Висоцки.

Он је посјетио Авдејевку /украјинско утврђење из ког се годинама гранатира Доњецк/.

„Да нисмо отишли ​​тамо, ти људи би умрли од глади. Друге помоћи нема. До 2014. године у граду је живјело више од 40.000 људи. Ту је била једна од највећих коксара Донбасу.

Градић није потпуно уништен, али је напуштен. Остали су само стари људи у кућама као из хорор филма. Сада тамо живи можда 200 људи. Једина помоћ коју добијају је помоћ од нас“ – наводи Висоцки.

Он је описао састанак од прије неколико дана, који је означио као „емоционално трауматизирајући“.

Разговарао је са 60-годишњим мушкарцем, наредником у јединици маринаца који је био у подрумима „Азовстаља“. Провео је осам мјесеци у руском заточеништву, изгубио 30 килограма и сада покушава да се што боље опорави.

„Прије два мјесеца био сам пун оптимизма у вези Купјанска. Али сада једва држимо позиције. Колико још дуго? Не знам. Изгледа се да Руси чине све да стигну до Купјанска, одакле ће започети прољетну офанзиву“ – рекао му је украјински наредник.

На питање портала: Шта Украјинци који се боре на фронтовима мисле о руском одбрамбеном систему, Висцки је одговорио да су – „ужаснути“.

„Они знају да је руска војска све проучила, обезбиједила и пажљиво се припремила. Руси имају веома добре инжењеријске јединице. Читаве чете су правиле бетонска утврђења у стилу Мажино линије. А постоје три или четири такве линије.

Украјинци говоре да има пет руских мина по квадратном метру. Да се нема гдје корачити, а да не експлодира“ – наводи Висоцки.

Према његовим ријечима, све је мање оних који желе да бране Украјину.

„У Лавову мушкарце за фронт лове по цијелом граду. Људе одводе са градилишта, из кафића. Недавно сам гледао на аутобуској станици у Лавову како пет полицајаца провјерава све који су жељели да напусте град. Из једног аутобуса су извели осам људи“ – наводи Висоцки.

Он објашњава да су многи проблеми Кијева са мобилизацијом повезани са Бахмутом који је био „машина за мљевење меса“.

Висоцки наводи да се Руси надају да ће наредна зима бити сурова и да ће наредног прољећа кренути на Кијев, у увјерењу да ће успјети да принуде Украјину да се преда.

ИЗВОРсрна, фото (EPA-EFE/STR)
Претходни текстУложена жалба на ослобађајућу пресуду Рамизу Дрековићу
Сљедећи текстОдбојкаши Србије против Чешке у недјељу од 18 часова