Насловна Најновије Уложена жалба на ослобађајућу пресуду Рамизу Дрековићу

Уложена жалба на ослобађајућу пресуду Рамизу Дрековићу

277
0

Тужилаштво БиХ уложило је жалбу на првостепену пресуду Рамизу Дрековићу, којом је ослобођен оптужби за злочине на подручју Калиновика 1995. године.

Жалба је уложена због битних повреда одредаба кривичног поступка и погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, пише Бирн.

Тужилаштво је жалбу уложило 30. августа, а из Суда БиХ су потврдили да је примљена и прослијеђена оптуженом и његовом браниоцу на одговор у року, који још није протекао.

„Жалба на пресуду са цјелокупним списом још није достављена Апелационом вијећу Суда БиХ на одлучивање“, наводе из Суда БиХ.

Одбрана Дрековића је најавила да ће сутра доставити одговор на жалбу Тужилаштва.

Оптужница терети Дрековића да је од 21. маја до 7. јуна 1995. артиљеријским јединицама Четвртог корпуса у мјесту Бјелимићи, општина Коњиц, наредио неселективне нападе на српске цивиле у Калиновику.

Артиљеријске јединице су, према оптужници, извеле три напада, испаливши пројектиле велике разорне моћи.

Суд БиХ је првостепеном пресудом закључио да није изван разумне сумње доказано да је Дрековић наредио гранатирање цивилних циљева у Калиновику у мају и јуну 1995.

Друга и трећа тачка оптужнице обухватају убиство петнаестогодишње ученице и рањавање пет ученика 3. јуна, као и рањавање једног цивила 22. маја, за које је Вијеће утврдило да су јединице Четвртог корпуса дјеловале у тим данима.

Првостепено суђење Дрековићу трајало је од марта 2019. до маја 2023. године.

ИЗВОРсрна, фото Detektor.ba
Претходни текстИ сутра претежно сунчано и топло
Сљедећи текстСве више гробова – руска линија одбране ужасава Украјинце