Насловна Најновије „Све од Пеште па до Црне Горе“ – Дан Матице српске

„Све од Пеште па до Црне Горе“ – Дан Матице српске

131
0

У суботу, 9. септембра, у Старом граду Будве у оквиру 7. Фестивала Ћирилице биће уприличено вече „Све од Пеште даж до Черне Горе“ /Све од Пеште па до Црне Горе/ – Дан Матице српске, а у сусрет јубилејима 200 година Љетописа Матице српске, који се обиљежава идуће године и 200 година Матице српске – 2026. године.

Вече почиње од 21.00 час на Тргу између цркава у Старом граду.

У програму насловњеном према ријечима српског историчара књижевности, књижевника и преводиоца Младена Лесковца – „Све од Пеште даж до Черне Горе“ учествују академик Драган Станић /Иван Негришорац/ – предсједник Матице српске, те потпредсједник Матице српске Јован Делић и пјесник Селимир Радуловић, уредник Љетописа Матице српске.

Матица српска је најстарија српска књижевна, културна и научна институција. Основана је 1826. године у Пешти, у вријеме ослобађања Србије од вишевјековне турске власти и јачања свијести о потреби да се српски народ у пуној мјери укључи у савремене европске токове, уз очување националног и културног идентитета.

Међу добротворима и члановима Матице српске био је и тадашњи владар Црне Горе Петар Други Петровић Његош.

У програму ће биће уприличена додјела награде Фестивала Ћирилице „Свети Стефан Штињановић“. Жири за додјелу награде „Свети Стефан Штиљановић“, одлучили су да овогодишњи лауреат буде пјесник Селимир Радуловић.

 

ИЗВОРсрна
Претходни текстХан Пијесак, на излетишту “Комнице” одржана трећа “Гулашијада” (ВИДЕО)
Сљедећи текстЛана Пудар друга на свијету