Насловна Најновије Свјетски дан борбе против дијабетеса

Свјетски дан борбе против дијабетеса

155
0

Удружење „Побиједимо дијабетес“ и ове године обиљежава Свјетски дан борбе против дијабетеса, с циљем подизања свијести и знања о овој болести, од које сваке године оболи све више људи широм свијета.Прије девет година, у априлу 2014. године у Источном Сарајеву је основано Удружење „Побиједимо дијабетес“ с циљем подизања свијести и указивањa на проблеме с којима се суочавају дјеца и омладина обољела од ове болести.

Дијана Јеремић, секретар овог удружења, говорила је за Јутарњи програм Радија Источно Сарајево и истакла да су протеклих дана на Тргу Србије у Источном Новом Сарајеву упознали грађане са информацијама о порасту броја обољелих у цијелом свијетукако у развијеним тако и у земљама у развојукако и на који начин да препознају болесткако да направе прве кораке у лијечењу, те како помоћи обољелој особи.

„Овај важни датум биће обиљежен у данас у 18.00 часова у Тржном центру Бинго у Источном Новом Сарајеву, а свим посјетиоцима биће омогућено бесплатна провјера глукозе, крвног притиска, стање липида, и HbAlc-а, контроле глукозе у крви кроз дужи временски период,“ истакла је Јеремић.

Наша саговорница истиче да у друштву у којем живимо влада мишљење да се дијабетес типа један лијечи регулисањем исхране или дугим шетњама, те да је потребна систематска едукација како би се такво мишљење промијенило.

– Свакако да је важно водити што квалитетнији живот и мијењати навике, али дијабетес тип један је аутоимуно обољење које траје до краја живота. Такође, код пацијената на инзулину проблем је и хипогликемија и хипергликемија, па је важно пажљиво пратити концентрацију глукозе у крви – објашњава Дијана.

Системска подршка здравства у континуираном праћењу развоја и лијечења ове болести недостаје, а за особе које су обољеле од дијабетеса тип један сензор за праћење нивоа шећера значи живот.

Свјетски дан борбе против дијабетеса (WDD) се обељежава сваке године 14. новембра, на рођендан сер Фредерика Бентинга, који је 1922. заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин. Обиљежавање овог датума представља највећу свјетску кампању усмјерену на подизање свијести о дијабетесу.

Дијабетес се сматра водећим узроком смрти у свијету. Сваких десет секунди у свијету једна особа умре од болести чији је узрок дијабетес. Статистика говори да свако треће дијете које је рођено након 2000. године има прогнозу да ће развити дијабетес, а сваког дана, код више од 200 дјеце развије се ова болест.

Предвиђања су да ће до 2030. године број особа са дијабетесом порасти на 438 милиона. Према истраживачкој пројекцији у наредних 25 година број обољелих ће се удвостручити. Република Српска нема утврђен регистар особа са дијабетесом, али се број обољелих процјењује на 90.000.

Претходни текстПозив заинтересованим власницима непокретности на подручју сјеверозападно од Мотела „Вељине“ до Улице Иве Андрића
Сљедећи текстСрпска тробојка опет на споменику страдалим Србима у Великој Хочи