Насловна Најновије Сијарто: Земље Западног Балкана потребније ЕУ него она њима

Сијарто: Земље Западног Балкана потребније ЕУ него она њима

151
0

Земље западног Балкана тренутно су потребније ЕУ него што је Унија потребна њима, истакао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто.

Он је у објави на Фејсбуку нагласио да је ЕУ „у лошој форми“ и да је један од разлога за то стално ометање проширења Уније које врше земље Западне Европе.

– Треба да буде јасно да су земље западног Балкана тренутно потребније Унији него она њима. Проширење је и питање државне безбједности Мађарске, јер нам је потребна ефикасна сарадња земаља региона како бисмо прекинули притисак миграција – написао је Сијарто током Балканског форума у Будимпешти.

Сијарто је захвалио министру спољних послова Србије Ивици Дачићу због посјете Будимпешти, као и колегама из Албаније и Сјеверне Македоније.

Шеф мађарске дипломатије написао је у одвојеној објави да је пријатељство Србије и Мађарске на „апсолутном историјском врхунцу“, уз напомену да су двије земље партнери када се ради о питањима државне безбједности и стратегије.

– Безбједна испорука енергије у Мађарској не би била могућа без Србије. Заједно се боримо са изазовима које је проузроковала илегална миграција, а наш трговински промет је прошле године оборио важан рекорд – истакао је Сијарто.

ИЗВОРртрс
Претходни текстСтипендије за 154 студента
Сљедећи текстСрпска листа неће учествовати на изборима за градоначелнике општина на сјеверу КиМ