Насловна Најновије Средњошколци се са најљепшим успоменама враћају из Италије

Средњошколци се са најљепшим успоменама враћају из Италије

164
0

Наградно путовање освојено захвaљујући побједничком пројекту „Кодови времена“, уз подршку Општине Источно Ново Сарајево ученике Средње школе ,,28. јуни“ први дан је одвело на мјесто гдје су се, како Шекспир каже, једном вољели Ромео и Јулија, али и на мјесто гдје је један дио изгнанаства провео чувени Данте, писац „Божанствене комедије“.

У Верони, кроз коју протиче ријека Адиђе и чија архитектура осликава све утицаје под којим је овај градић у регији Венето био окружен, ученици су посјетили и најбоље очувану римску aрену која потиче из првог вијека и у којој се се некада борили гладијатори, изводиле представе, а данас најчувеније свјетске опере. 

Са највећег трга Piazza Bra стигли су до чувене Piazza Erbe, гдје се некада трговало зачинима, а данас се ту може видјети прелијепа фонтана, торањ Torre dei Lamberti са великим часовником, могу се купити бројни сувенири као и пробати традиционална храна и вино Италије у неком од оближњих ресторана.

Ученици су научили и да статуа крилатог лава Светог Марка, представља симбол Млетачке републике а да доба мира, благостања и напретка кроз историју представљају статуе лава које у руци држе отворену књигу. Затворена књига симболизује доба ратова и разарања.

Други дан је био резервисан за адреналинску авантуру и сва чуда која нуди Gardaland, највећи забавни парк у Италији и осми највећи парк забаве у свијету. Адреналин, авантура или фантазија, свако од нас могао је да изабере. За неке од избора потребна је изузетна храброст, а управо те, адреналинске изазове, ученици су испробали по неколико пута.

Посљедњег дана путовања посјетили су медитерански градић Сирмионе на обали језера Гарда у који смо се сви бескрај но заљубили. Крстарење језером, прича о љубавном животу Марије Калас и њеној вили у овом градићу, заједно са причом о чувеном римском пјеснику Катулу и његовој вјечитој музи и љубавници Клодији, коју је у част пјесникиње Сапфе називао и вољеном Лезбијом оно је што ће ученици понијети са собом са овог прелијепог мјеста познатог још и по најукуснијем сладоледу.

Трст, једна од најважнијих лука Средоземља, посљедња је станица путовања. А са Трстом иде и прича о тршћанским Србима који су кроз историју су били познати родољуби, трговци и мецене и од срца помагали српску књижевност и издаваштво. Неки од њих су породице Гопчевић, Рајовић, Куртовић, Николић, Теодоровић, Војиновић…

,,Захвални смо на овом путовању на којем смо, између осталог, доста тога научили и једни о другима. Ученици су, поред награђене идеје и трага који ће у својој општини оставити реализацијом пројекта, својим понашањем показали да су заиста заслужили ово путовање. На њему смо сазнали ко добро говори италијански, ко одлично свира клавир, ко је највећи гурман, ко је поштовалац историје, ко би се могао опустити и остати у Сирмионеу, ко је будући скипер, ко је наустрашив, а ко има страх од воде и висине…

До неког новог путовања и неке нове идеје захваљујемо се Општина Источно Ново Сарајево и начелнику Јовану Катићу на разумијевању и препознатој идеји, туристичкој агенцији „Глобус травел“ и нашим дивним водичима Драгани Цицовић и Александри Дојчиновић, те возачима Кићи и Маслићу који су нам увијек били на располагању и ово путовање учинили незаборавним“, поручују из Средње школе ,,28. јуни“.

ИЗВОРРтвис
Претходни текстНастављен тренд повећања броја предузетничких радњи у Источном Новом Сарајеву
Сљедећи текстСутра киша у већини предјела