Насловна Најновије Настављен тренд повећања броја предузетничких радњи у Источном Новом Сарајеву

Настављен тренд повећања броја предузетничких радњи у Источном Новом Сарајеву

180
0

У општини Источно Ново Сарајево, наставља се тренд повећања броја предузетничких радњи, којих је тренутно регистровано 512, што је знатан раст у односу на ранији период, изјавио је Срни начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игор Ђокановић.

„Све кризе које су биле у протеклим годинама, нису се негативно одразиле на број предузетничких радњи, него управо супротно, тај број се повећава“, истакао је Ђокановић.

Он је навео да имају велики број предузетничких радњи које се баве неком од дјелатности које су у оквиру ИТ сектора, њих је 35, што је знатан број за ову локалну заједницу.

„Имамо 115 угоститељских објеката, затим око 60 фризерских и салона за уљепшавање и то су нам највеће групације. Ми смо општина која има највећи број предузетничких радњи по глави становника у Републици Српској“, додао је Ђокановић.

Он је навео да у овим предузетничким радњама бар двоје или више запослених, што је око 2.000 радника.

Ђокановић истиче да општина настоји да подрже све нове предузетничке радње пружањем савјетодавне помоћи, али и омогућавањем лакше процедуре регистрације.

„Позивамо предузетнике да дођу уколико имају одређених проблема да покушамо заједно да их ријешимо“, рекао је Ђокановић.

Ђокановић је истакао да је у току реализација програма подстицаја за привреду и пољопоривреду за шта су предвиђена неповратна новчана средства од 150.000 KМ.

Он је навео да је 100.000 KМ намијењено за развој пољопривреде, а 50.000 за привреду, те да је јавни позив завршен и да се сада врши расподјела на основу приспјелих и обрађених пријава корисника.

„У повртларству су предвиђени садни пакети за пољопривреду у износу од 70 KМ, а за који се пријавило 270 људи. Друго је садни материјал, пресада за пластенике, гдје се пријавило 230 корисника“, навео је он.

Према његовим ријечима, трећа мјера програма за пољопривреду је намјењена за младе особе и младе брачне парове који живе у руралним срединама за отпочињање или унапређење бизниса и ту се пријавило око 10 пољопривредника.

Он је додао да се за подстицаје у воћарству пријавило 18 лица, а за то је предвиђена подјела саднице јабука, крушке, као и бобичастог и јагодичастог воћа.

Ђокановић је најавио да ће бити потписан споразум са Удружењем пчелара „Рој“, којима је намијењено 6.000 KМ, за набавку пчеларске опреме и кошница.

„Kада је ријеч о привреди, ту су средства предвиђена за подстицање младих особа и младих брачних парова за отпочињање или унапређење бизниса, те субвенције за набавку основних и обртних средстава и опреме, а укупно је пријављено око 70 привредника“, навео је Ђокановић.

Он је најавио да ће током године бити расписан јавни позив за подјелу пластеника, те изразио наду да ће са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске заједнички ући у тај пројекат.

Ђокановић истиче да се пољопривреда у овој локалној заједници развија и поред повећања цијене опреме, пластеника и садног материјала, те да се људи све више баве пољопривредом, посебно након короне, дешавања у Украјини, инфлације.

Он је навео да заједно са организацијом „Ворлд вижн“, проводе пројекат за донацију мотокултиватора за социјално угрожене породице с циљем њиховог економског оснаживања, додајући да је јавни позив отворен и да заинтересовани могу да пронађу информације на званичном сајту општине.

ИЗВОРсрна
Претходни текстЖРС: Утврђује се узрок самозапаљења угља у три вагона
Сљедећи текстСредњошколци се са најљепшим успоменама враћају из Италије