Насловна Најновије Српска отворила наступ на 66. Међународном сајму књига у Београду

Српска отворила наступ на 66. Међународном сајму књига у Београду

149
0

Министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић данас је свечано отворила репрезентативни наступ Српске на 66. Међународном београдском сајму књига.

На 66. Међународном београдском сајму књига наступа више од 400 излагача из 15 држава, међу којима су и издавачке куће из Републике Српске.

Република Српска ће се представити репрезентативним издањима у знаку 150. годишњице рођења Јована Дучића и под мотом стиха из његове пјесме „Сва слова певају претке“.

– Требињац и дипломата Јован Дучић нас није задужио само пјесничком ријечју и дипломатијом, већ и својим поклонима и завјештањима граду Требињу – рекла је Стојичићева, додајући да је Дучић желио да Требиње буде културни центар.

Према њеним ријечима, афирмисањем и промоцијом оваквих књижевних и историјских личности чува се и његује своје насљеђе и идентитет, доприноси подизању свијести грађана о значају културног насљеђа, као и кроз одговарајуће образовање и информисање о културној баштини и њеном значају за афирмацију културног идентитета.

– Културно насљеђе смо дужни сачувати, заштитити и оставити будућим генерацијама, као што су нама оставили наши преци. Уколико знамо ко смо, у којем правцу се крећемо и шта тачно посједујемо, тада можемо дефинисати и културу нашег друштва – истакла је Стојичићева.

Стојичићева је подсјетила да су сајамски дани прилика издавачима, ауторима и диструбитерима књига, библиотекарима, универзитетима и другим учесницима да представе своју најновију издавачку продукцију, реализују културну и пословну сарадњу са иностранством, те покрену друштвена питања.

– Београдски сајам књига најљепши је празник и фестивал књиге кроз који његујемо и чувамо нашу књижевност и културу као најљепши израз народног постојања и трајања – рекла је она.

Након отварања штанда Стојичићева је са министарком културе Србије Мајом Гојковић потписала меморандум о сарадњи два министарства.

Цицовић, Гојковићева и Стојичићева (Фото: Срна)

Овим меморандумом стране потписнице ће, с циљем стварања бољих услова за даље јачање културне размјене, подстицати и подржавати успостављање директних контаката између националних, односно републичких установа културе Србије и Републике Српске.

Шеф Представништва Републике Српске Млађен Цицовић изјавио је да је штанд Републике Српске на Међународном сајму књига у Београду у континуитету осликан у духу српског језика и ћирилице, те да ће ове године наступити 33 издавача и 60 аутора из Српске, док ће више од 100 говорника представити 89 издања.

Тринаести наступ Републике Српске на Сајму књига у Београду организује Представништво Српске у Србији уз подршку Министарства просвјете и културе Српске.

– Одличну посјећеност нашег штанда од првих година на Сајму књига у Београду схватили смо као подстрек да сваке године будемо организовани и креативни на нивоу који заслужује Република Српска и њени умни и талентовани људи – рекао је Цицовић.

Овогодишњи Сајам књига, који ће трајати до 29. октобра, одвија се под слоганом „Живјеле књиге“, а почасни гост је Француска, која ће представити писце, преводиоце, издаваче, дистрибутере из те земље, као и личности које су на различите начине повезане са књигом, саопштили су организатори.

ИЗВОРртрс
Претходни текстВлада прихватила све захтјеве БОРС-а
Сљедећи текстПросјечна септембарска нето плата 1.277 КМ