Насловна Најновије “Српско сијело“ окупило изворне групе и гусларе из Србије, Црне Горе и...

“Српско сијело“ окупило изворне групе и гусларе из Србије, Црне Горе и Српске

574
0

У Вишеграду је одржано „Српско сијело“, које је окупило бројне гусларе и пјевачке групе из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Ово је 17. „Српско сијело“ које је одржано у организацији мушке пјевачке групе „Раде Јамина“ из Вишеграда.

Slika može predstavljati 8 osoba i sto

Предсједник мушке пјевачке групе „Раде Јамина“ Дарко Лечић, рекао је да су прошле године организовали велики број манифестација и неколико хуманитарних догађаја.

Чланица женске пјевачке групе „Романијска врела“ из Мокрог Мила Лопатић, истакла је да радо долази на оваква дружења.

„Желимо да афирмишемо и младе да се прикључе како нашој, тако и другим групама, јер ово је у традицији нашег народа и то треба његовати“, рекла је Лопатићева.

Међу учесницима је био народни гуслар Мирко Ђондовић из Пљеваља, који се гуслама и епском поезијом бави више од 15 година и једини је гуслар са простора Црне Горе који је два пута био првак Републике Српске у свирању овог инструмента.

Све учеснике и госте поздравио је начелник општине Младен Ђуревић, који је окупљенима честитао новогодишње и божићне празнике и истакао да је ово један лијеп догађај који од заборава чува игру, пјесму, народну ношњу и све оно што је везано за српску традицију.

Slika može predstavljati 8 osoba i tekst

„Општина Вишеград осјећа обавезу да и даље помаже организацију овог, али и сличних догађаја, и то је најмање што можемо да учинимо како би његовали традицију одржавања оваквих манифестација“, рекао је Ђуревић.

„Српско сијело“ у Вишеграду одржава се под покровитељством општине Вишеград и Зависног предузећа „Хидроелектране на Дрини“, уз помоћ многобројних донатора и спонзора.

ИЗВОРСрна, фото РТВИС
Претходни текстДодик: Нико нам неће одређивати шта ћемо славити
Сљедећи текстПале: Дочек уз концерт Данице Црногорчевић