Насловна Најновије Стејт департмент позвао Приштину да преиспита одлуку о укидању српског динара

Стејт департмент позвао Приштину да преиспита одлуку о укидању српског динара

92
0

Амерички Стејт департмент позвао је привремене приштинске институције да преиспитају одлуку о укидању српског динара као средства плаћања.

– Позивамо Приштину да преиспита ову одлуку, консултује се са погођеним заједницама, одговори на забринутости које је изразила међународна заједница и обезбиједи довољно времена за спровођење својих одлука, како би се ублажио утицај који ће те одлуке имати на грађана – саопштио је портпарол Стејт Департмента.

Изражавајући забринутост САД због регулативе Централне банке тзв. Косова, портпарол је изјавио да Србија има право да пружи финансијску помоћ припадницима српске заједнице на КиМ.

– Забринути смо да ће уредба усвојена 27. децембра негативно утицати на етничку српску заједницу на Космету – додаје се у саопштењу.

Стејт департмент је, такође, подсјетио премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија на правно обавезујуће обавезе које је Приштина преузела, односно на формирање Заједнице српских општина.

– ЗСО је примарни механизам преко којег би Србија могла транспарентно да пружи финансијску подршку институцијама и појединцима у оквиру правног оквира тзв. Косва – наводи се у саопштењу Стејт департмента и наглашава да је појединцима на КиМ који „легитимно примају финансијску помоћ од Србије потребан приступ функционалном, легалном механизму преко којег могу да добију ту подршку“.

ИЗВОРТанјуг
Претходни текстМилић: Почетком фебруара исплата пензија увећаних за 9,2 одсто
Сљедећи текстПолиција евакуише све у близини тржног центра на Новом Београду: Опасност од пуцања плинских боца