Насловна Најновије Стотине хиљада људи данас ће прекинути са радом

Стотине хиљада људи данас ће прекинути са радом

125
0

Стотине хиљада људи данас ће обуставити рад у Француској, након што је предсједник Емануел Макрон, обећао да ће наставити са пензионом реформом упркос масовном противљењу широм земље.

Синдикати су за данас, деветог дана протеста, најавили окупљање огромне масе људи, против онога што су описали као Макроново „ниподаштавања и лажи“.

Макрон је јуче изазвао бијес синдиката и опозиционих партија, када је одбио њихове позиве да послуша растући гњев народа.

„Најбољи одговор који можемо дати предсједнику, јесте да су милиони људи у штрајку и на улицама“, рекао је Филип Мартинез, који води синдикат ЦГТ.

Данашњи штрајк довешће до озбиљног прекида жељезничког саобраћаја, а погођени су и аеродроми, као и школе јер већина наставника неће радити. Настављају се и стални штрајкови у складиштима нафте. Такође, комуналци и даље не одвозе смеће.

Против закона којим се на 64 године продужава старосна граница за одлазак у пензију, покренули су талас масовних протеста широм Француске, које од јануара организују синдикати.

Већина протеста била је мирна, али је гњев нарастао откако је Влада прошле седмице „прогурала“ нацрт у парламенту без гласања.

Протеклих седам ноћи у Паризу и другим градовима, дошло је до демонстрација уз вишеструке сукобе са полицијом, а демонстранти су палили канте за смеће.

Макрон је јуче био непоколебљив, рекавши да је нови закон неопходан и да ће ступити на снагу касније ове године.

Он је одбацио позиве да смијени премијера Елизабет Борн и покушао да окрене страницу, дајући јој задатак да прошири своју парламентарну већину и поново се ангажује у синдикатима.

„Он је овим само поставио још експлозива у већ добро освијетљен пакао“, рекао је шеф Социјалистичке партије Оливије Фор.

ИЗВОРсрна, фото АP / Lewis Joly
Претходни текстАко Њемачка ухапси Путина, то ће значити објаву рата Русији
Сљедећи текстВише повријеђених у масовној тучи на Новом Београду