Насловна Вијести Суђење за убиство сарајевских полицајаца: Инспектор СИПА-е открио детаље истраге

Суђење за убиство сарајевских полицајаца: Инспектор СИПА-е открио детаље истраге

216
0

Суђење Сави Маринковићу, Александру Мацану и Марку Трифковићу, оптуженима за убиство сарајевских полицајаца Адиса Шеховића и Давора Вујиновића, настављено је данас у Кантоналном суду Сарајево директним и унакрсним испитивањем свједока оптужбе Сенаида Муминовића, радника Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), а који је причао о истрази овог злочина.

Свједок Муминовић, који је и члан истражног тима који је био ангажован у склопу овог случаја, казао је да је убиство полицајаца изазвало велику узнемиреност свих полицијских агенција, али и ријешеност да се максимално ангажирају на откривању одговорних за овај злочин. 

Испричао је да је након депеше МУП-а КС и сазнања да се трага за више лица био ангажован на прегледу ширег терена на правцу бјекства осумњичених, укључујући и изузимање записа видеонадзора те праћење сигнала криптованог телефона путем базних станица.          Свједок је подсјетио да је привремено изузет видеонадзор с „Павловић банке“ у Источном Сарајеву те упућен захтјев телеком оператерима у БиХ за листинг, односно мета податке у вези са сигналом тог телефона.

Након увида у видеонадзор дошло се до сазнања о кретању црног возила сеат леон, кориштеног приликом извршења тешких кривичних дјела, а анализа тражених података о сигналу телефонског уређаја с почетним бројем 0088, канадског оператера показала је да се радило о Sky апликацији.

Свједок је навео да је, будући да са радило о криптованом телефону, затражена помоћ ФБИ-канцеларије у Сарајеву и Еуропола, те да су анализирани подаци Цеста ФБиХ.

Према ријечима свједока, анализа мета података показала је да је сигнал телефонског уређаја у два наврата регистрован на подручју Херцеговине, и то 19. октобра и 19. новембра 2018. године, тачније на подручју Груда, гдје су оптужени боравили код Мирослава Чепе.   

Свједок Муминовић подсјетио је да је крајем априла 2019. године сачињен свеобухватан извјештај у којем су тројица оптужених на темељу анализираних података и комуникација те изјава свједока, идентификовани као могући извршиоци.

Подсјетио је, истовремено, на околности узимања изјаве од првооптуженог путем међународне правне помоћи, док је боравио у затвору у Њемачкој, гдје је ухапшен у августу 2019. године, након што је код њега пронађено 10 килогарама марихуане, а који је устврдио да је 25. октобра 2018. био у Зворнику.

Међутим, сигнал његовог телефона је око 23 сата истог дана регистрован на подручју Сарајева, базној станици на Сумбуловцу, након чега је тај апарат искључен.

Свједок се у директном испитивању осврнуо и на претресе који су на темељу оперативних сазнања извршени на подручју Пала, на локалитету Кочевик, гдје су пронађени дијелови возила, а на једном од њих је писало „seat“, те на ширем подручју и аутоматско и полуаутоматско оружје, док су у поновљеном претресу пронађени дијелови пушкомитраљеза М-72, цалл. 7,62 X 39 мм и то тијело, ножице и затварач, као 20-так чахура.

Ради се о чахурама које општим карактеристикама одговарају онима које су пронађене на мјесту убиства сарајевских полицајаца.    Тужитељка Шеила Хељић свједоку је презентовала службене забиљешке о комуникацијама више особа које су користиле Скy, односно Аном апликације, а осим оптужених тим комуникацијама обухваће су друге криминогене особе, тако да су забиљежене комуникације Младена Самарџића кога су звали шеф и Милоша Божовића, црногорског држављанина, који се најчешће спомиње под Скy-надимком Ханибал.

Међу њима су и комуникације између Александра Мацана и његове супруге, те комуникације с Александром Николићем, Младеном Самарџићем и Андријом Марковићем, као и бројне друге које су биле оперативно релевантне и помогле у истрази. Свједок Муминовић је у наставку вишесатног испитивања потврдио аутентичност и ауторство претходно предочених службених забиљешки.

У унакрсном испитивању отворена су бројна питања релевантна са становишта одбране и њихових брањеника, а која се, између осталог, односе на криптовани телефонски уређај, за који је речено како досада није пронађен, те на идентификацију возила „сеат“, као и на сам ток и хронологију истраге.

Током свједочења спомињана су и друга кривична дјела, будући да су била предмет заштићених комуникација трећих особа из криминалног миљеа.

Оптужница Маринковића, Мацана и Трифковића терети да су 26. октобра 2018. године у сарајевском насељу Алипашино Поље у 4.20, а након што су их полицајци затекли у крађи возила, испалили најмање 20 хитаца у Адиса Шеховића и Давора Вујиновића, који су били у службеном аутомобилу.

Адис Шеховић је преминуо је на лицу мјеста, док је Давор Вујиновић, који је тешко рањен, неколико сати након тога подлегао повредама, преноси Фена.

Суђење Маринковићу и другима биће настављено 27. фебруара када би требало приступити наставку доказног поступка испитивањем наредног свједока оптужбе.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текст„Романијапутеви“ успјешно одржавају путеве проходним, прилог РТВИС 21.2.2023. (ВИДЕО)
Сљедећи текст„Пулс града“, РТВИС 21.2.2023. (ВИДЕО)