Насловна Вијести Република Српска Требиње: Почела берба грожђа, цијене веће за 30%

Требиње: Почела берба грожђа, цијене веће за 30%

202
0

У требињским виноградима почела је берба сорти грожђа као што су „вранац“, „мерло“ и „смедеревка“, које имају средњу епоху сазријевања, док је сорта „шардонеа“ обрана, а цијене грожђа су веће за око 30 одсто, рекао је Срни агроном требињског предузећа за производњу винских сорти грожђа „Агрофин“, Бранко Анђелић.

„Цијена сорте `смедеревка` износи 1.10 KМ по килограму, `вранац`, `жилавка` и `шардоне` су 1.50 KМ, `мерло` и `каберне` су 1.40 KМ“, рекао је Анђелић.

Према његовим ријечима, крајем септембра и у октобру ће се брати сорта грожђа „каберне“, која има каснију епоху сазријевања, те додаје да сушно љето није погодовало узгоју грожђа у виноградима, али да су количине ипак на нивоу прошлогодишњих.

Kад је ријеч о цијени грожђа, Анђелић истиче да су цијене грожђа ове године порасле од 20 до 30 одсто у зависности од сорти, а то је због пораста цијене горива које троше машине у виноградима, цијене ђубрива и радне снаге.

„Са продајом грожђа, за сада немамо проблема. Осамдесет одсто убране количине грожђа је распродато. Распродали смо `смедеревку`, `каберне`, `жилавку` и `шардоне`, а имамо још за продају сорти `вранац` и `мерло`“, рекао је Анђелић.

Он је навео да је ове године у виноградима мало више берача него лани, али напомиње да је радне снаге, ипак, гледајући на претходне године, сваке године мање.

„Рад берача је нормиран, бере се у гајбе које су плаћене у зависности од сорте која се бере. Цијена убране гајбе се креће од 80 фенинга до 1.5 KМ, тако да је то повећано за 20 фенинга до пола марке по гајби“, рекао је Анђелић.

ИЗВОРсрна, фото Радио Требиње
Претходни текстЛукач: Видео-надзор допринио бољој безбједности у Фочи
Сљедећи текстУгрожен живот Радослава Брђанина