Насловна Најновије Требиње: Самит ствара перспективе за снажнији привредни развој

Требиње: Самит ствара перспективе за снажнији привредни развој

133
0
Самит енергетске будућности „СЕТ Требиње 2023“ представља велику шансу за побољшање свеукупног привредног амбијента у Републици Српској и ствара перспективе за још снажнији привредни развој, рекао је министар привреде и предузетништва Републике Српске Војин Митровић.

 

– Самит је доказ да су многи страни стручњаци из области енергетике и инвеститори препознали развојне и привредне потенцијале Републике Српске, што нама у извршној власти даје обавезу да што брже и квалитетније дјелујемо са циљем привлачења страних инвеститора и подршке домаћим привредницима – рекао је Митровић који учествује на СЕТ-у.

Говорећи о значају оваквих скупова у Српској, министар је истакао да је СЕТ својеврсна манифестација гдје се на једном мјесту могу срести људи из свијета енергетике, науке, привреде и политике која, како каже, мора да прати све визије које проистичу са овог мјеста.

Митровић је рекао новинарима да са оптимизмом гледа на даљи развој привреде у Српској.

– Недавно смо добили потврду и од иностраних званичника да је Република Српска једна од најповољнијих малих регија у Европи у категорији за стратегију привлачења страних улагања, што је најбоља потврда да имамо визију за перспективнији привредни амбијент – нагласио је министар привреде Српске.

Према ријечима Митровића, СЕТ је један од доказа да и људи из сусједних земаља виде у Републици Српској поузданог партнера.

Издавање начелних сагласности за прикључак обновљивих извора електричне енергије, балансно тржиште и термоелектрична енергија, која ће бити све скупља, значајни су сегменти данашњег рада Самита енергетике у Требињу, изјавио је директор „Електропривреде Републике Српске“ Лука Петровић.

Петровић је рекао да је примијећено да је највећи проблем издавања без икакве контроле начелних сагласности за прикључак обновљивих извора електричне енергије вјетар и сунце у БиХ.

– Људе увлаче у инвестиције и на крају неће моћи да се прикопчају на електропреносни систем због немогућности преноса такве електричне енергије – рекао је Петровић.

Он је додао да ће се регулаторна агенција на ниову БиХ, која уређује рад електропреноса, укључити у давање сагласности за прикључак овако важних пројеката да не би био заустављен развој обновљивих извора енергије, али и да се избјегне да се добију судски поступци због заустављања инвестиција.

Самит, за који се пријавило 720 учесника, одржава се под слоганом „Енергетска стабилност Балкана“, а организују га „Електропривреда Републике Српске“, град Требиње и предузеће „СЕТ Требиње“.

Одржава се под покровитељством Владе Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара, а биће завршен сутра.

 
 
ИЗВОРртрс
Претходни текстДодик сутра у Сомбору на обиљежавању Дана сјећања на страдале у НАТО агресији
Сљедећи текстКонкурс за финансирање пројеката ученика средњих школа са територије општине Источно Ново Сарајево