Насловна Најновије Тродневна жалост у Бразилу

Тродневна жалост у Бразилу

128
0

Бразилски предсједник Жаир Болсонаро прогласио је три дана жалости поводом смрти легендарног фудбалског шампиона Пелеа.

Краљ фудбала преминуо је у јуче у 82. години у болници, гдје се лијечио од рака.

Жаир Болсонаро, који ускоро одлази са функције предсједника, изразио је саучешће његовој породици и објавио на „Твитеру“ да је Пеле кроз фудбал „прославио име Бразила“ и претворио ову игру у „умјетност и уживање“, пренио је „Спутњик“.

Влада Бразила саопштила је да је Пеле био „један од највећих спортиста свих вермена“, пошто је једини фудбалер са три титуле свјетског првака.

Како су навели, Пеле је био велики грађанин и патриота, проносећи име Бразила гдје год је ишао, јавио је „Ројтерс“.

Новоизабрани предсједник Луз Ињасио Да Силва саопштио је да је имао привилегију да уживо гледа Пелеа како игра и да би он са лоптом увијек направио нешто посебно.

Фудбалски савез Бразила објавио је да је „Пеле био много више од највећег спортисте свих времена“ и прави израз побједничког бразилског менталитета“, те да му је нација захвална на заоставштини.

Нападач бразилске фудбалске репрезентације Неимар рекао је да је „прије Пелеа `10` био само број“, али да то није довољно и да треба рећи да је „прије Пелеа фудбал би само спорт“.

Предсједник Фифе Ђани Инфантино упутио је саучешће Пелеовој породици и пријатељима, као и читавом Бразилу и рекао је да је он „давно достигао бесмртност“ и да ће „зато заувијек бити са нама“.

Њемачки освајач Свјетског првенства Франц Бекенбауер рекао је да је „фудбал изгубио највећег у својој историји“, а он лично „јединственог пријатеља“.

„Фудбал ће бити твој заувијек. Почивај у миру, Пеле“, рекао је бивши њемачки ас.

Од Пелеа су се порукама опростили бројни свјетски фудбалски клубови, укључујући „Реал Мадрид“, „Манчестер јунајтед“, „Барселону“, као и актуелне и бивше звијезде из свијета фудбала и осталих спортова – Лионел Меси, Клијан Ембапе, Роналдињо, Габријел Батистута, Рафаел Надал, Луис Хамилтон и многи други.

ИЗВОРсрна
Претходни текстТемпература изнад просјека
Сљедећи текстПрекид електроснабдијевања