Насловна Најновије Тужилаштво и одбрана спремни да укрсте копља због Добровољачке

Тужилаштво и одбрана спремни да укрсте копља због Добровољачке

194
0

Суђење Ејупу Ганићу те преосталој деветорици оптужених за злочине у Добровољачкој улици у Сарајеву, требало би напокон да почне данас, а и Тужилаштво БиХ и браниоци тврде да су спремни за овај процес.

Оптужница у овом случају потврђена је против Ганића, тадашњег члана Предсједништва РБиХ, Заима Бацковића, као члана Оперативног штаба Територијалне одбране (ТО) РБиХ, Хасана Ефендића, као команданта Републичког штаба ТО БиХ, Хамида Бахта, као команданта Општинског штаба ТО Стари град Сарајево, те Фикрета Муслимовића, као начелника безбједности у Републичком штабу ТО БиХ.

Оптужени су и Јусуф Пушина, као помоћник министра унутрашњих послова РБиХ и начелник Штаба МУП-а РБиХ, Бакир Алиспахић, као начелник Центра служби безбједности Сарајево и члан Штаба МУП-а РБиХ, Енес Бездроб, као начелник СЈБ Стари град, Исмет Дахић, као командир Полицијске станице Стари град, и Махир Жишко, као начелник Бироа за истраживање ратних злочина.

Лејла Човић, која брани Ганића, потврдила је за „Независне новине“ да она и њен клијент долазе на главни претрес.

„Очекује се да ће првог дана бити само читање оптужнице“, рекла је Човићева.

И Асим Црналић, бранилац Хамида Бахте, потврђује да обојица долазе на почетак суђења.

„Што се тиче Бахте, он је имао операцију, то је, хвала Богу, изашло на добро и све је како треба. Долазим и ја. Очекују се уводна излагања одбране“, рекао је Црналић за „Независне новине“.

И из Тужилаштва БиХ потврђују да поступајући тужилац долази на за данас заказани почетак суђења у предмету „Ејуп Ганић и остали“.

„Да, наравно. Тужитељство је спремно за почетак главног претреса“, рекао је за „Независне новине“ Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва БиХ.

Почетак суђења у овом предмету до сада је одгађан два пута, а требало би напокон да почне данас, у 13 часова.

Подсјетимо, раније је почетак главног претреса овом предмету био заказан за 19. октобар, али је одгођен због обавеза поступајућег тужиоца да од 17. до 20. октобра присуствује XВ стручном савјетовању тужилаца у Неуму.

Рочиште је било заказано и за 21. септембар, али је отказано због суспензије једног члана судског вијећа.

Оптужница против Ганића и осталих односи се на 3. мај 1992. године, када је у Сарајеву нападнута небрањена мјешовита колона војника и цивила запослених у бившој ЈНА, која је била под пратњом мировних снага УН.

Они су оптужени да су у оквиру својих функција и овлаштења у војним, полицијским и цивилним структурама, заједно са подређенима, планирали, подстрекавали и извршили овај напад.

Из оптужнице се може закључити да су припадници ЈНА, који нису убијени током напада у тадашњој Добровољачкој улици у Сарајеву, разоружани, заробљени и млаћени кундацима пушака, шакама, ногама, опасачима замотаним око руке, и то по цијелом тијелу, а нарочито по глави, леђима и бубрезима. Како се наводи, избијани су им зуби и падали су у несвијест.

Оптужница у овом предмету подигнута је у другој половини априла. Ганић те осталих девет оптужених за злочине у Добровољачкој улици, на рочишту, одржаном 12. јула у Суду БиХ, тврдили су да нису криви.

 

ИЗВОРнезависне новине
Претходни текстДанас сунчано и топло изнад просјека за ово доба године
Сљедећи текстРепублика Српска богатија за 37 беба