Насловна Најновије Увођење у право неоколонијалних иницијатива – кршење Дејтона

Увођење у право неоколонијалних иницијатива – кршење Дејтона

75
0

Из руске амбасаде у БиХ, саопштено је да су одлуке држављанина Њемачке Кристијана Шмита нелегалне и без правних посљедица, те је упозорено да ће било које увођење у правно поље БиХ, неоколонијалних иницијатива измишљених у англосаксонским амбасадама у Сарајеву, сматрати директним кршењем Дејтонског мировног споразума, чији је гарант Руска Федерација.

Амбасада Руске Федерације у БиХ, изразила је забринутост због сталних покушаја САД и Велике Британије да дестабилизују ситуацију у БиХ, „рукама њиховог нелегитимног штићеника Кристијана Шмита, којег представљају као високог представника“.

У саопштењу руске Амбасаде напомињу, да високи представник у БиХ може да буде именован искључиво уз одобрење Савјета безбједности УН, те да без тога ниједан кандидат за ову функцију нема ни мандат, а камоли комплекс алата „бонских овлаштења“.

Измјене законодавства у БиХ морају се остваривати искључиво у оквиру дијалога легитимних представника три равноправна конститутивна народа у БиХ и два ентитета уз широка уставна овлаштења.

У руској Амбасади су убијеђени да конститутивни народи у БиХ, имају пуно право да спроводе мјере ради заштите дејтонских темеља БиХ, као и њених ентитета од спољних насртаја.

„Инсистирамо на хитном и потпуном престанку функционисања међународне супервизије у БиХ, као и на преношењу пуноће власти локалним странама“, истиче се у саопштењу Амбасаде Русије у БиХ.

Шмит је јуче изјавио да је донио одлуку да наметне измјене Изборног закона БиХ с циљем, како каже, „подршке најављеном процесу приступања БиХ ЕУ“.

ИЗВОРсрна, фото илустрација Oslobođenje
Претходни текстНовић: Црни дан за демократију
Сљедећи текстТијела мужа и жене пронађена у породичној кући