Насловна Најновије Удружење “Искра“: Важно подизање свијести о малигним обољењима у дјечијој доби

Удружење “Искра“: Важно подизање свијести о малигним обољењима у дјечијој доби

136
0
У Источном Сарајеву ускоро би требало да буде оснoвана прва Регионална канцеларија Удружења родитеља дјеце обољелих од малигних болести „Искра“, чије је сједиште у Бањалуци.

Удружење је основано крајем 2014. године, када је група родитеља чија су дјеца била лијечена у Београду дошла до идеје да слично удружење буде формирано и у Републици Српској. Они су тада, увидјевши значај родитељске куће, покренули акцију прикупљања података о родитељима чија су дјеца у претходних неколико година лијечена од малигних обољења у Одјељењу хематоонкологије Универзитеског клиничког центра Републике Српске.

Шеф Канцеларије „Искре“ у Источном Сарајеву, Милијана Кујача, каже да иницијатива оснивања  регионалне канцеларије у Источном Сарајеву постоји неколико година,  као и идеја да  мрежа канцеларија овог удружења буде проширена у свим већим центрима у Републици Српској, те да у томе имају подршку Града Источно Сарајево.

Кујача, која је и сама мајка дјетета лијеченог од малигне болести, каже да у чланству имају седморо родитеља са подручја Источног Сарајева, али да то није коначан број, јер има и оних који се лијече ван Републике Српске, а неки родитељи и не приступају удружењу.

Како објашњава, главни циљ оснивања канцеларије јесте развијање свијести о малигним обољењима код становништва у цијелој Републици Српској, као и подршка породицама током периода лијечења дјеце, али и послије лијечења, јер излијечена дјеца неријетко имају потребу за даљом рехабилитацијом.

Она додаје да је један од циљева упознавање јавности да ова болест, иако је тешка, може да има и позитиван исход, те да је најважније бити подршка свом дјетету.

Кујача, која је члан Удружења од 2015. године објашњава да је ово удружење било иницијатор формирања родитељске куће у Бањалуци, те да су средства за изградњу прикупљена у акцији „С љубављу храбрим срцима“.

„Родитељска кућа налази се близу УКЦ-а и служи за смјештај породицама које дођу изван Бањалуке, с обзиром на то да је лијечење обично дугорочно, вишемјесечно, некада и дуже од годину дана“, каже Милијана, додајући да дјеца када прођу одређену фазу лијечења морају да наставе са  редовним контролама и даљим праћењем, у зависности од врсте болести.      

Наводи да је кроз родитељску кућу до сада прошло око 200 проодица, а да ту тренутно борави њих седам. Према њеним ријечима, родитељске куће олакшавају финансијске трошкове породицама обољеле дјеце, али пружају и неопходну психолошку подршку обољелој дјеци.

„Психолошка савјетовалишта постоје, психолог, који је и члан Удружења, посјећује одјељење дјечије хематоонкологије, те пружа услуге психолошког савјетовања како дјеци, тако и њиховим родитељима“, објашњава Кујача.

Каже да су психолошка савјетовања потребнија и чешћа код адолесцената, јер дјеца млађег узраста често нису свјесна озбиљности болести.

 „Чланови удружења су повезани и блиски, највише се повежу  у годишњим рехабилитационим камповима, након периода лијечења. Тада се дјеца најбоље осјећају, јер се друже и најбоље се разумију, због тога што су проживјели исте проблеме“, објашњава Милијана и каже да се, осим дјеце, зближе и родитељи, те да остваре контакте који касније трају годинама.

Она истиче да родитељи желе да се све што прије заврши како би се сви вратили нормалном начину животу, али да су тада, управо родитељи ти који најчешће осјећају најинтензивнији страх.

Милијана сматра да је од изузетне важности и у школама организовати радионице, те на тај начин развијати свијест код школске дјеце да болест није срамота и да је нико не бира, али да је, како каже, битан и начин на који родитељи разговарају са својом дјецом о овој болести.

Чланови Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести „Искра“  у суботу су, поводом Међународног дана дјеце обољеле од малигних болести на Тргу Србије у Источном Новом Сарајеву, дијелећи промотивне материјале, жуте балоне и траке, покушали да укажу на значај развијања свијести и информисања јавности о дјеци обољелој од ових болести.

Одборници Скупштине града Источно Сарајево су на скупштинском засједању, одржаном протекле седмице, носили златне траке, као знак подршке дјеци обољелој од малигних болести.

Овај дан, носећи златне траке, обиљежили су и просвјетни радници Основне школе „Јован Дучић“ из Источне Илиџе.

/Град Источно Сарајево/

ИЗВОРГрад Источно Сарајево
Претходни текстУ Мостару састанак партнера у власти на нивоу БиХ
Сљедећи текстДодик данас у Подгорици са Мандићем