Насловна Најновије Упркос изазовима безбједносна ситуација у Српској добра

Упркос изазовима безбједносна ситуација у Српској добра

240
0

Министар унутрашњих послова Републике Српске, Синиша Kаран, изјавио је да је стање безбједности у Српској добро, иако се Министарство унутрашњих послова /МУП/, као и остали безбједносни органи у свијету, суочавају са изазовима мигрантске кризе, тероризма и одговорима на све видове савремених облика криминала.

„МУП је у протеклом периоду реализовао низ истрага и акција, у којима су разбијене организоване криминалне групе из региона, што је порука да нећемо дозволити криминал у Републици Српској“, рекао је Kаран у интервјуу Срни.

Он је указао да још нису престале тежње за укидање МУП-а Републике Српске и његових надлежности, али да то неће бити дозвољено.

„Покушаји постоје и даље, само су рекао бих, мало боље замаскирани. Сигурно је да тако нешто нећемо дозволити и да је то свима јасно“, категоричан је Kаран.

Он је рекао да посебан изазов јесте одржавање Полиције на професионалном нивоу.

„У протеклом периоду било је полицијских службеника који су прекорачили и злоупотријебили законска овлашћења. Такви су процесуирани и удаљени из МУП-а. То је добра порука грађанима, али и полицијским службеницима, да нема заштићених. Полицијски службеници су дужни да поступају професионално и у складу са својим законским надлежностима и овлашћењима и свако друго поступање биће најстрожије санкционисано“, нагласио је Kаран.

Он је оцијенио да је МУП добро организована институција, подсјетивши да је у протеклом периоду много урађено за опремање његових припадника.

Kаран је рекао да Полиција мора имати адекватне услове за рад, обуку и опрему како би могла да одговори сваком безбједносном изазову.

„Стопа криминалитета сваке године је мања. Свједоци смо да у години која је иза нас нисмо имали тешких кривичних дјела. Посебно бих издвојио да имовинских кривичних дјела имамо мање за чак 10 одсто, да је јавни реди и мир задовољавајући и да немамо погорошања безбједности саобраћаја“, навео је Kаран.

Према његовом мишљењу, велики је изазов сачувати постигнути ниво безбједности.

Kаран каже да је задовољан разултатима које Полиција има на терену, те да ће инсистирати на бољем, ефикаснијем и законитом поступању.

„Од дана кад сам преузео дужност министра унутрашњих послова Републике Српске, почео сам да посјећујем све основне организационе јединице и полицијске управе. Циљ јесте да се информишем о стању на терену“, рекао је Kаран.

Он је подсјетио да је приоритет МУП-а сузбијање криминалитета.

„Јавни смо службеници и дужни да штитимо Републику Српску, њене грађане и њихову имовину“, подсјећа Kаран.

Kада је ријеч о обиљежавању новогодишњих празника, Kаран је оцијенио да су протекли мирно и без већих безбједносних индицената, што говори о планском предузимању мјера Полиције на терену, али и одговорнијем понашању грађана.

„У новогодишњој ноћи нисмо имали ниједно погинуло и тешко повријеђено лице у саобраћају, што је велики успјех. Надам се да ћемо тако наставити у овој години“, рекао је Kаран.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстУ сриједу читање Божићне посланице
Сљедећи текстНаставља се Божићни турнир Источно Ново Сарајево 2022: Вечерас узбуђења у групи Е