Насловна Вијести Источно Сарајево Успон Уба: Од Пала до најјачих свјетских турнира

Успон Уба: Од Пала до најјачих свјетских турнира

337
0

Међународни ФИБА 3×3 Турнир у уличном баскету на Палама биће одржан 19. пут у историји ове године од 23. до 26. јуна, а тренутно има статус Лајт гест турнира.

Побједник овогодишњег паљанског Лајт геста биће богатији за 1.500,00 евра, а освојиће и пут на челенџер у Бордо, другопласирана екипа биће утјешена са 400,00 евра, док ће трећа најуспјешнија освојити 150,00 евра.

Ријеч је о једном о од турнира са најдужом и најбогатијом традицијом у БиХ и већ осму годину заредом биће уврштен и у ФИБА календар такмичења.

Већ дуги низ година на турниру учествују бројне екипе из БиХ, Србије, Црне Горе, а неријетко и екипе из Словеније и Хрватске. Екипе су подијељене у три категорије – сениори, јуниори и дјевојке, а побједнике увијек очекују вриједне новчане и робне награде, као и пут на турнир из серије челенџер.

Актуелни шампион овог турнира је екипа Уб из Србије, која је и најбоље пласирана свјетска екипа, а у Палама је наступила у саставу Страхиња Стојачић (најбољи играч свијета), Мирослав Пашајлић, Милош Миловановић, Марко Бранковић.

Након овог турнира, креће рапидан успон Уба и у 2021. години праве фантастичне резултате, освајају неколика Мастерса и позиционирају се као најбоља свјетска екипа. Слично су започели и 2022. годину освојивши већ два Мастерса, у Јапану и Филипинима.

Међу љубитељима баскета стекао се утисак да је Убу одскочна даска био управо турнир у Палама, након којег је кренула бајка која траје и данас и која нема тенденцију престанка.

Турнир са дугом традицијом

Нека од најпознатијих имена турнира су, свакако, некадашњи професионални кошаркаши са дугогодишњим искуством играња и у иностранству, Владимир Дашић, Драшко Албијанић, Синиша Штембергер и Милијан Боцка. Осим њих, на турниру у Палама учествовали су и позната имена из 3×3 свијета попут Марка Дугошије, Драгана Бјелице, Николе Вуковића, Николе Перковића, Душана Самарџића, Душана Милошевића, Немање Драшковића…

Током година, на паљанском турниру се афирмисао велики број познатих кошаркаша, а неки од њих су репрезентативци БиХ попут Немање Гордића, Николе Гајића, Александра Лазића, Обрада Томића, Његоша Сикираша, Николине Џебо, Анђеле Делић, Александра Дамјановића, младих репрезентативца Србије Милоша Kопривице, Дејана Јањића и многих других.

Такође, турнир се може похвалити учешћем и великог броја екипа из иностранства, од којих су најпознатије екипа Земуна, клупски шампион свијета из 2017. године у овом спорту, као и Уба, тренутно првопласиране екипе на свијету.

Вриједи истаћи и чињеницу да су посјетиоци турнира својевремно били и Јосип Панџа, тренер кадетске репрезентације БиХ која је постала шампион Европе 2015. године, Ђорђе Гагић, професионални кошаркаш и повремени репрезентативац Србије, Марица Гајић, професионална кошаркашица и репрезентативка БиХ.

Више од игре, више од баскета

Већ традиционално, на паљанском турниру одржава се такмичење у шутирању за три поена и атрактивно такмичење у закуцавањима. Такмичење у шутирању за три поена је хуманитарног карактера, на којем право учешћа имају сви посјетиоци турнира, а услов за учешће је донирање одређене количине новца, по сопственом избору. Прикупљени новац од овог такмичења, сваке године, донира се социјално угоженим породицама са подручја општине Пале.

Турнир у уличном баскету на Палама, осим своје примарне сврхе, забаве, развоја спорта, здравог начина живота и такмичарског карактера, испуњава и друштвено одговорну обавезу помоћи најнеразвијенијим категоријама друштва. У неким од претходних година, на Турниру у уличном баскету у Палама организовани су и ревијални мечеви Удружења дјеце и омладине са посебним потребама “Сунце“ из Пала.

Са посебном радошћу и гостопримством 2018. године дочекана су и дјеца из општине Штрпце са подручја Kосова и Метохија, која су у оквиру програма “Спојимо дјецу Kосова и Метохије и Републике Српске“, боравила у општини Пале.

Од 2020. године уведена је награда за фер плеј „Ацо Томић“, која носи име по прерано преминулом паљанском баскеташу, а награда се додјељује екипи која покаже набољи и најкоректнији однос према баскету и турниру.

Организатор турнира је Удружење грађана под називом “3×3 Више од игре“, а чине га људи које повезује заједничка љубав према кошарци и баскету. Све активности су транспарентне и јавне, а доступне су и на друштвеним мрежама фацебоок и инстаграм.

Пале су општина смјештена у источном дијелу Републике Српске (БиХ) и дио су града Источно Сарајево, а тренутно имају око 25.000 становника. Развијен су универзитетски, спортски и туристички центар и налазе се у подножју олимпијске љепотице Јахорине.

ИЗВОРРТВИС, фото Palelive.com
Претходни текстАкцијом “Желим поново да упишем ЕТФ“ финансијски помоћи бруцошима
Сљедећи текстВишеград: До12.00 часова на референдуму се изјаснило 2.915 грађана