Насловна Најновије У Источном Сарајеву полагање вијенаца на спомен-обиљежје Виталију Чуркину

У Источном Сарајеву полагање вијенаца на спомен-обиљежје Виталију Чуркину

117
0

Представници града Источног Сарајева, Амбасаде Русије у БиХ и Удружења грађана „Источна алтернатива“ положиће данас вијенце код спомен-обиљежја бившем руском амбасадору при УН Виталију Чуркину у Источном Новом Сарајеву.

Вијенци ће бити положени поводом Дана руских дипломата, који се обиљежава као сјећање на 10. фебруар 1802. године, када је формирано руско Министарство иностраних послова.

Полагање вијенаца предвиђено је за 10.00 часова, најављено је из управе града Источног Сарајева.

Спомен-обиљежје Виталију Чуркину подигнуто је на иницијативу Удружења грађана „Источна алтернатива“ у знак захвалности српског народа за улагање вета у Савјету безбједности УН на приједлог британске резолуције о Сребреници.

Руски празник Дан дипломата установљен је указом предсједника Руске Федерације од 31. октобра 2002. године поводом 200 година формирања Министарства иностраних послова Русије.

На овај дан, запослени у Министарству иностраних послова Руске Федерације у знак сјећања на претходне генерације службеника отаџбинске дипломатије полажу цвијеће на гробове истакнутих руских дипломата, који су сахрањени у Русији и ван ње.

Спомен-плоча Виталију Чуркину у Источном Сарајеву постављена је 2017. године на иницијативу удружења грађана „Источна алтернатива“, уз подршку Амбасаде Русије у БиХ и општине Источно Ново Сарајево.

Чуркин је изненада преминуо у Њујорку 20. фебруара 2017. године, дан уочи свог 65. рођендана.

Овај руски дипломата остао је запамћен међу Србима, пошто је у Савјету безбједности УН уложио вето на приједлог британске резолуције о Сребреници и тиме спријечио неправедно жигосање српског народа као геноцидног.

ИЗВОРСрна, фото РТВИС
Претходни текстМагла дуж Дрине и на простору романијске регије
Сљедећи текстСастанак премијера Вишковића са више од 200 учесника о пројектима са Саудијским фондом за развој