Насловна Најновије У сриједу отварање 23. Међународног симпозијума “Инфотех Јахорина 2024“

У сриједу отварање 23. Међународног симпозијума “Инфотех Јахорина 2024“

115
0

У сриједу 20.03.2024. године у 11,00 часова планирано је отварање 23. Међународног симпозијума ‘’Инфотех Јахорина 2024’’, у организацији Електротехничког факултета Универзитета у Источном Сарајеву. Инфотех се ове године одржава у хотелу Рајска долина на Јахорини, у термину од 20. до 22. марта.

Међународни симпозијум ИНФОТЕХ-ЈАХОРИНА окупља стручњаке, научнике, инжењере, истраживаче и студенте из области информационих технологија и њихове примјене у области система управљања, комуникационих система, производних и електронских система, електроенергетике и других области електротехнике и рачунарства. Радни дио Симпозијума организован је кроз сесије, округле столове, предавања по позиву и презентације. Симпозијум посвећује посебну пажњу младим истраживачима и студентима организујући посебну студентску сесију.

Први симпозијум ИНФОТЕХ-ЈАХОРИНА одржан је у хотелу Бистрица на планини Јахорини од 12. до 14. марта 2001. године. Шест компанија представило је своје производне и развојне програме из области телекомуникација, енергетске електронике, електроенергетике, аутоматизације и управљања процесима. Укупно су представљена 53 рада.

Након 2001. ИНФОТЕХ-ЈАХОРИНА привлачи значајан број учесника, углавном из региона Западног Балкана и одржава добар квалитет и број пријављених и презентованих радова. ИНФОТЕХ-ЈАХОРИНА данас представља један од водећих скупова у региону посвећених области информационих и комуникационих технологија и њиховој примјени у различитим областима.

Главне тематске области Симпозијума су: Рачунарски системи и софтвер, Комуникациони системи и технологије, Енергетски системи, Производни системи, Системи управљања, Електронски системи.

Радови за ИНФОТЕХ-ЈАХОРИНА се прихватају из сљедећих области (али нису ограничени само на наведене области): архитектура рачунара, софтверско инжењерство, системски софтвер, информациони системи, сигурност и заштита информација, мултимедија и рачунарска графика, интернет и wеб технологије, е-пословање, апликације за мобилне уређаје, анализа и оптимизација карактеристика телекомуникационих канала, анализа и/или мјерење квалитета преноса у каналима и/или системима, методе за побољшање квалитета преноса, анализа ефикасних модулација, напредне архитектуре телекомуникационих система, електроенергетске мреже и системи, планирање, управљање и експлоатација у електроенергетским системима, елементи електроенергетских система, системи заштите и аутоматизација, електричне машине и електромоторни погони, обновљиви извори енергије, информациони системи и телекомуникације у електроенергетици, производне технологије, CAD/CAM/CAE пројектовање, механика и конструкције, саобраћајна средства и транспорт, индустријски менаџмент, термотехника и термоенергетика, пројектовање и анализа система управљања, примјена система управљања у индустрији и лабораторији, рачунарски аспекти управљачких система, обрада сигнала и примјене, електронске компоненте и технологије, оптоелектроника, индустријска електроника, енергетска електроника, дигитални системи и логички дизајн, биоинжењеринг и биомедицина.

Симпозијум се организује у хибридној форми. Дио програмских садржаја биће  организован у хотелу Рајска Долина на Јахорини, а други дио у виртуелној форми путем онлајн презентација радова и предавања по позиву.

У току Симпозијума, издавачка кућа Академска мисао из Београда, традиционално организује изложбу књига са специјалним попустима за ИНФОТЕХ. Заинтересованим учесницима препоручује се да за наруџбе контактирају издавача.

 

ИЗВОРЕлектротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву
Претходни текстКњижевно вече Драгана Вилића у Матичној библиотеци Источно Сарајево
Сљедећи текстЏудистима “Олимпика“’14 медаља у Милићима