Насловна Вијести Република Српска У Српској потврђена Афричка куга свиња на 29 имања

У Српској потврђена Афричка куга свиња на 29 имања

228
0

 Присуство афричке куге свиња потврђено је на укупно 29 имања у Републици Српској, након што је откривено на још пет локација, саопштено је из Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Болест је до сада потврђена у семберским селима Средњи, Горњи и Доњи Драгаљевац, те Доњи и Горњи Магнојевић, као и мјесту Тишина у општини Шамац и није проширена на друге општине.

Службе на терену су извршиле нешкодљиво уклањање 143 свиње са шест заражених имања, наводи се у саопштењу.

Из ресорног министарства наводе да ће наставити редовно да прате ситуацију на терену и предузимају неопходне мјере с циљем сузбијања и спречавања ширења ове заразне болести.

У општини Шамац данас је одржан састанак са представницима локалног кризног центра за контролу афричке куге свиња на којем су дате јасне инструкције о даљем поступању.

Ради адекватног спречавања ширења и сузбијања болести, из Министарства апелују да се власници свиња строго придржавају свих прописаних мјера, посебно биосигурносних, те да свако сумњиво стање животиње и угинуће одмах пријаве надлежном ветеринарском инспектору или надлежном ветеринару.

Строго је забрањено премјештање животиња, обавезно треба ограничити кретање са и на фармама, поставити дезинфекционе баријере, мијењати обућу и одјећу приликом напуштања фарме, наводи се у саопштењу.

Забрањено је одржавање сајмова, изложби и других окупљања животиња, продаје хране животињског поријекла и хране за животиње ван пословног простора, као и рад сточних пијаца на територији Републике Српске и у наредном периоду акценат је на појачаној контроли промета свиња.

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текстИзабрано ново руководство Борачке организације општине Пале, 29.6.2023.(ВИДЕО)
Сљедећи текстЂуревић организовао пријем за успјешне ученике