Насловна Најновије У Српској ће се градити најсавременији аква-парк у Европи

У Српској ће се градити најсавременији аква-парк у Европи

730
0

“Водено острво” у Вишеграду биће најсавременији аква-парк у Европи. Најављује то нови менаџмент Андрићграда, са поруком да у овом граду у наредним годинама слиједе велике инвестиције.

О томе како ће изгледати аква-парк, шта је још потребно урадити како би Вишеград добио садржаје које заслужује и како олакшати долазак туриста из Србије, говорили су представник државног капитала у Андрићграду Недељко Елек, идејни творац Андрићграда Емир Кустурица, ресорни министар Денис Шулић и начелник Вишеграда Младен Ђуревић.

Како је појаснио представник државног капитала у Андрићграду Недељко Елек, аква-парк ће се градити на лијевој обали Рзава, гдје се тренутно налази градски стадион. Стадион ће бити измјештен на лијеву обалу Дрине, у круг некадашњег Терпентина.

Планирано је да изградња почне у октобру ове године и да траје 18 мјесеци.

“Већ сад можемо да се похвалимо да ће то бити најбољи аква парк у Европи. Покрећемо и хотел са пет звјездица у Андрићграду. Довешћемо топлу воду из Бање “Вилина влас” до “Воденог острва”, чиме ћемо добити термалну ривијеру коју нема нико у овом дијелу Европе у којем ће посао добити 200 људи“, рекао је Елек.

Поручио је да ће Андрићград остати оно што је и замисао његовог идејног творца Емира Кустурице, а то значи да ће остати центар окупљања слободоумних људи из цијелог свијета.

“Наставићемо да развијамо културу дијалога, филма, позоришта у овом граду и зато смо и инвестиције подијелили у више фаза“, нагласио је Елек.

У другој фази улагања у развој овог туристичког комплекса планирана изградња марине за бродове.

Елек је истакао да инвестиције не значе ништа ако нема ко да ради, те најавио да ће у Андрићграду бити отворен факултет за туризам у сарадњи са Универзитетом у Источном Сарајеву.

Он је навео да је у плану да се, у сарадњи са надлежним органима Србије и Републике Српске, добије и интегрисани гранични прелаз.

„Нико не жели сатима да чека на граници да би дошао од Мећавника до Андрићграда. Морамо подићи и свијест о екологији. Ружне слике плутајућег отпада у Дрини које гледамо не смију више да се понављају и на заштити природе ћемо заједно радити“, поручио је Елек.

Иако су улагања и сам посао огромни, Елек сматра да је пред њима лак посао.

„Имамо једну овакву монументалну грађевину као што је Андрићград и, баш због тога, желим да захвалим идејном творцу Емиру Кустурици на визији, енергији и храбрости“, нагласио је Елек.

Он је додао да је у данашње вријеме тешко објаснити да неко жели да нешто уради овако велико, а да га не интересује профит.

„Желим да нагласим да сва ова улагања неће промијенити суштину и душу Андрићграда“, поручио је Елек.

Све ове инвестиције у туризам и гасификацију цијеле регије која ће, према његовим ријечима, бити урађена, биће реализоване ради исправљања историјске неправде према овом крају који је запостављан деценијама.

Успјешно пословање и развој Андрићграда значајни су за развој туризма Републике Српске, нагласио је министар трговине и туризма Денос Шулић.

“Андрићград током године посјети више стотина хиљада људи али не остају више од једног послијеподнева. Циљ овог аква-парка, свих улагања, Владе Републике Српске и општине је да људи овде остају више дана”, навео је Шулић.

“Све ово су добри пројекти и вјерујем да ћемо у наредним годинама имати све нове садржаје и капацитете који ће да употпуне нашу туристичку понуду”, поручио је Младен Ђуревић начелник Вишеграда.

Идејни творац Андрићграда Емир Кустурица рекао је да је држава фактор који треба да одржи и очува идеју заједништва, а Андрићград је доказ да Република Српска може да удоми све врсте конфесија и етничких група.

Кустурица је рекао да је за идеју заједништва у Андрићграду заслужан предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Он је рекао да је данас, у 21. вијеку, немогуће избјећи знакове прошлости, али ни дигитализацију, али да је Андрићград споменик гдје припадници два етичка корпуса, Макарије и Мехмедпаша Соколовић, пружају руку један другом, те да то нема нигдје на териорији Федерације БиХ /ФБиХ/.

„Република Српска је овдје једна врста смјесе временске машине која је дошла у руке државе. Културолошки објекти и треба да буду у рукама државе која може да финансира“, рекао је Кустурица.

Овдје, навео је он, постоји узорак свих предмета који су пролазили кроз историју и из ФБиХ и из Републике Српске, а Андрићград је сада у рукама државе јер културолошки предмети не могу бити нигдје друго него у власништву државе.

Он је рекао да ће бити настављена идеја да Андрићград живи са музиком која није подложна пролазности.

„Има пуно људи који накриво ходају, а Андрићград усмјерава људе“, закључио је Кустурица.

ИЗВОРСрна
Претходни текстИзлетиште Комница код Хан Пијеска
Сљедећи текстНа Палама 17. јуна “Дан без телефона”