Насловна Вијести У Трњаку служена молитва за погинуле у претходним ратовима

У Трњаку служена молитва за погинуле у претходним ратовима

294
0

У селу Трњак у федералној општини Оџак служена је молитва за мјештане погинуле у Другом свјетском и Одбрамбено-отаџбинском рату.

Молитва је служена у капели посвећеној Светом апостолу Павлу у присуству мјештана и становника поријеклом из тог мјеста расељених широм свијета.

Са овог подручја у Другом свјетском рату погинуло је 601 лице, а у Одбрамбено-отаџбинском рату четири борца Војске Републике Српске.

Предсједник Скупштине општине Шамац Симо Варадиновић рекао је да је српски народ у овом крају у више наврата преживио велике страхоте и страдања и да је важно да све институције дају допринос њиховом опстанку на том простору.

Варадиновић је рекао да је организатор данашње молитве грађевинском одбору за изградњу капеле посвећене Светом апостолу Павлу.

Он је подсјетио да се у селу Трњак сваке године 7. децембра служи парастос за страдале борце коме присуствују и представници општине Шамац.

Саво Вујичић, члан Организационог одбора за изградњу капеле и аутор књиге „Трњак“, рекао је да ово пети сусрет мјештана и дијаспоре тог мјеста те да је дужност свих да се сјећају својих предака и жртава које су дали да би се данас живјело у слободи.

Он је додао да је за новосаграђену спомен-цркву капелу до сада утрошено 60.000 КМ, не рачунајући бројне добровољне акције мјештана.

Он је нагласио да су изградњу капеле помогли општина Шамац, мјештани Трњака и Доње Дубице који живе у иностранству, али и околних општина, те донатори из сва три народа са тог подручја.

Градња капеле је почела у новембру 2017. године, а иницијатива је потекла од Савјета мјесне заједнице Трњак.

Селу Трњак је прије протеклог рата имало 82 домаћинства, а данас око десет.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстСлужен парастос у Бронзаном Мајдану „Оне који су уткали живот у темеље Српске не смијемо заборавити“
Сљедећи текстБлажуј, традиционално дружење илиџанаца (ВИДЕО)