Насловна Најновије У четвртак почињу “Поетски дани даре Секулић“

У четвртак почињу “Поетски дани даре Секулић“

85
0

„Поетски дани Даре Секулић“ биће одржани у Источном Сарајеву у четвртак и петак, 11. и 12. априла, у оквиру којих је од ове године успостављена и књижевна награда за необјављену збирку пјесама на српском језику писану ћирилицом, чији је први лауреат Сара Новковић Тепшић из Кљајићева у Србији.

Професор на Филозофском факултету Универзитета у Источном Сарајеву Саша Кнежевић рекао је да су право учешћа на конкурсу за ову награду имале пјесникиње до 30 година.

У четвртак почињу "Поетски дани Даре Секулић" - Palelive.com

Кнежевић је на конференцији за новинаре најавио да ће ове године у оквиру „Поетских дана Даре Секулић“ бити организован округли сто под називом „Читање поезије Даре Секулић“ на којем ће, осим њега, учествовати професори и књижевници, међу којима су Сунчица Денић, Маријана Митрић, Станислав Станковић, Мирослав Цера Михаиловић, Данијела Мрда, Ивана Куљанин, Мирко Вуковић, Борис Ђорем, Недељко Бабић, Мирјана Кусмук и Раденко Кела.

Према програму овогодишње манифестације, биће одржано поетско вече „Књиге су исто што и људи“, музичко-поетски реситал „Војници регрути“ – поема Даре Секулић посвећена страдалима у Добровољачкој улици уз учешће пјесника и гостију из Власотинца и приказивање арт документарног филма „Чекајући крст“.

Кнежевић је истакао да је стварање културног идентитета немогуће без значајних и великих стваралаца, због чега је важна и ова манифестација.

Директор „Форум театра“ Витомир Митрић изјавио је на конференцији за новинаре да је Дара Секулић свој стваралачки рад дјелимично посветила и остварила у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, „Поетски дани Даре Секулић“, који се организују трећи пут, ове године су организационо најсложенији.

Он је напоменуо да манифестацију реализују заједно Културни центар Источно Ново Сарајево, Матична библиотека Источно Сарајево, Центар за културу и информисање Источна Илиџа и „Форум театар“ Источно Сарајево.

Замјеник начелника општине Источно Ново Сарајево Александар Костовић изјавио да је ово један у низу пројеката из области културе које подржава Општинска управа и додао да је ово начин да се сачува сјећање на стваралаштво Даре Секулић, које је посљедњих деценија њеног живота било везано за Источно Сарајево.

„Дара Секулић је била једна од највећих српских пјесникиња и захавалан сам људима који су покренули ову манифестацију, а Општинска управа ће увијек стајати иза оваквих пројеката“, истакао је Костовић.

Шеф Кабинета начелника општине Источна Илиџа Предраг Шаровић подсјетио је да се на подручју ове локалне заједнице организују манифестације „Дани Симеона Милутиновића“, „Дани Моме Капора“, „Дани Жарка Видовића“.

Покровитељи манифестације су град Источно Сарајево, општине Истоично Ново Сарајево и Источна Илиџа.

Дара Секулић, по многима најзначајнија српска пјесникиња послије Десанке Максимовић, преминула је 12. априла 2021. године у Сарајеву у 91. години. Имала је дуг и трауматичан животни пут који је окончан у породичном кругу у Сарајеву.

Њен живот битно су означила два рата, у којем су се запатиле двије велике трауме. Траума дјевојчице са Кордуна, којој су усташе спалиле кућу и побиле више чланове бројне породице, те траума из рата деведесетих година, када је поново морала искусити драму избјеглиштва.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстПотрага за тијелом дјевојчице се наставља, има довољно доказа за доношење пресуде
Сљедећи текстИзгурали с’ пута и претукли четворицу младића из Стоца