Насловна Најновије У 2023. наставак рада на повећању прихода локалних управа

У 2023. наставак рада на повећању прихода локалних управа

230
0

У 2023. очекује се наставак активности Савеза општина и градова Републике Српске на повећању прихода јединица локалне самоуправе, даљој оптимизацији рада градских и општинских управа, унапређењу функционисања јавних предузећа и установа, али и јачања учешћа грађана у процесима доношења одлука на локалном нивоу, изјавио је секретар Савеза Ацо Пантић.

Он је рекао да је 2022. година била једна од најдинамичнијих година за Савез, који се бави питањима од интереса локалних заједница и дјелатност усмјерава према њиховим захтјевима, иницијативама и приједлозима.

„Оно што засигурно можемо истаћи као посебан квалитет је да смо током 2022. године пружили велики број услуга за наше јединице локалне самоуправе, прије свега обука, вебинара, радионица. Недавно смо организовали изузетно посјећен вебинар са више од 100 учесника о попису имовине и средстава за јединице локалне самоуправе“, рекао је Пантић на доручку за новинаре у просторијама Савеза у Бијељини.

Пантић је истакао да је данас прилика да представнике медија информишу о томе да је Влада Републике Српске утврдила Нацрт стратегије развоја локалне самоуправе у Републици Српској за период 2022-2028. година, чиме Српска улази у вишегодишњи период реформе функционисања локалне самоуправе.

Он је навео да су у овој стратегији дефинисани стратешки циљеви за наредни период, а очекивања Савеза су да ће у току њеног спровођења фокусирати на нови правни и регулаторни оквир за јединице локалне самоуправе, док ће финансирање јединица локалне самоуправе бити централна тема којом ће се Савез бавити у наредном периоду.

„Први пут ћемо се нешто интензивније бавити и унапређењем рада и функционисања јавних предузећа и установа у Републици Српској. Недостатак средстава за вршење основних надлежности јединица локалне самоуправе је један од разлога због чега ће Савез општина и градова у наредном периоду покренути иницијативу за измјене Закона у буџетском систему Републике Српске, с циљем повећања прихода општина и градова Српске“, рекао је Пантић.

Пантић је рекао да треба указати и на чињеницу да посебан проблем у функционисању локалне самоуправе представља неповољан положај незавијених и изразито неразвијених општина, с тим да се још нешто драматичнији положај, прије свага у демографском смислу, односи на општине које су у рубном дијелу Републике.

Владана Поповић Ђорђић, стручни за односе са јавношћу, рекла је да су новинари веома битан сегмент у раду Савеза, будући да све што раде без медија не би имало значај.

„У наредној години наш фокус биће на програмима развоја локалне самоуправе и различитим темама које значе општинама и показују да се Савез о њима брине“, рекла је Ђорђићева. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстНачелник Ђуревић на Форуму са грађанима
Сљедећи текстДјеци из угрожених и вишечланих породица на Палама 45 пакетића