Насловна Најновије Фестивал српског филма на 13 универзитета у Кини, међу њима и „Дара...

Фестивал српског филма на 13 универзитета у Кини, међу њима и „Дара из Јасеновца“

213
0

Филмски центар Србије и Удружење за размену образовања између Кине и Србије одабрали су филмове који ће, у оквиру програма „живо насљеђе – Фестивал српског филма“, од 8. маја до краја семестра бити приказани на 13 универзитета у Кини.

На репертоару ће бити пет остварења из шездесетих и седамдесетих година прошлог вијека, девет из новије домаће продукције, као и један инострани анимирани филм реализован у Србији.

На фестивалу ће бити приказани филмови „Невиност без заштите“ (Душан Макавејев), „Двоје“ (Александар Петровић), „Девојка“ (Младомир Пуриша Ђорђевић), „Повратак“ (Живојин Павловић), „Празник“ (Ђорђе Кадијевић), „Јужни ветар“ (Милош Аврамовић), „Реална прича“ (Гордан Кичић), „Дара из Јасеновца“ (Предраг Гага Антонијевић), „Отац“ (Срдан Голубовић), „Страхиња Бановић“ (Стефан Арсенијевић), „Срећна нова, Yiwu“ (Младен Ковачевић), „Зашто је Драган направио оркестар“ (Никола Спасић), „Пуцњи у Марсеју“ (Гордан Матић) и „Prince of the Seas“ (Carla Marie Rey, Maxime Martins), висококвалитетна анимација коју је реализовала филмска индустрија у Србији.

У Србији годишње буде произведено између 20 и 30 дугометражних филмова – играних и мањи број документарних.

У земљи од седам милиона становника са, сагласно величини, значајном продукцијом претежно подржаном од стране Филмског центра Србије (уз не баш честе изузетке да филм буде финансиран независно од подршке ове институције, или телефонског провајдера), сваки узорак од 14 филмова је репрезентативан, јер указује на разноврсност тема, ауторских стилова, различит ниво усмјерености ка задовољењу очекивања гледалаца, изазове креативности, рефлексије на свакодневицу и суочења са стварношћу.

Овај исказ није оправдање за евентуалан промашај при избору, већ потврда да су одабрани филмови издвојени из цјелине како би представили развојну нит спрског филма од славних седамдесетих, чувеног Новог српског филма, који је замијенила још славнија „Чешка школа“ осамдесетих, до најновије генерације аутора који убиру хвалоспјеве и славу како код куће, тако и у свијету.

Подршка производњи филмова у свим његовим етапама, припрема и имплементација стратегије у области филма, промоција, подизање интересовања за копродукције и техничке услуге, образовање и развој филмске културе на домаћем и иностраном терену, неки су од основних, важних циљева за Филмски центар Србије.

У том смислу, и уз велику подршку Удружења за размјену образовања између Кине и Србије, ФЦС жели да представи живо филмско насљеђе које утиче на филмске ствараоце у Србији данас, изузетне филмове из прошлости и изазове продуктивних и познатих аутора не само у Србији већ и шире.

Овај филмски програм на 13 кинеских универзитета, у 13 градова и 13 провинција, долази управо пред Кански филмски фестивал, најважнији филмски фестивал на свијету, гдје ће нови српски филм „Lost country“ Владимира Перишића бити приказан у званичном програму Недјеље критике.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстЛицу из Источног Сарајева нанесене тешке тјелесне повреде
Сљедећи текстОдржано рочиште о одређивању притвора Дудаковићу