Насловна Најновије Храм у Миљевини прославио крсну славу Илиндан

Храм у Миљевини прославио крсну славу Илиндан

209
0

Храм Светог пророка Илије у Миљевини данас прославља свог небеског заштитиника. Обиљежавање крсне славе Илиндана почело је синоћ вечерњим богослужењем и културно-умјетничким програмом а наставило се данас светом литургијом, ломљењем славског колача и славским ручком.

Традиционално, народ Миљевине и околине окупља се на Илиндан у порти храма Светог пророка Илије како би се обиљежила крсна слава ове светиње, коју је на узвишењу изнад Миљевине , на данашњи дан 1939. године, освештао митрополит дабробосански Петар Зимоњић, који је само двије године касније мученички пострадао од усташа у Другом свјетском рату.

„Хвала Богу и ове године смо спремни дочекали прославу крсне славе. Ове године кум славе је Иван Елез, који је поријеклом са ових простора, а тренутно живи у Београду. Драго нам је да сваке године уз помоћ Црквеног одбора и парохијана, на радост свих припремимо крсну славу и да се окупљамо око ове светиње“, рекао је парох миљевински јереј Љупко Медовић.

У Културно-умјетничком програму који је организован у навечерје празника учестовали су гуслари из Фоче и регије, Културно-умјетничко друштво и пјевачка група „Свети Ђорђе“ из Новог Горажда, као и соло извођачи етно музике из Фоче.

ИЗВОРрадио фоча
Претходни текстКојић: Махмуљин у Изетбеговићевој вили у Измиру
Сљедећи текстОбиљежен Илиндан, Дан и крсна слава општине Соколац (ВИДЕО)