Насловна Најновије Хрвати бирају Сабор; Пленковић прекршио изборну тишину?

Хрвати бирају Сабор; Пленковић прекршио изборну тишину?

38
0
У Хрватској се одржавају парламентарни избори за 11. сазив Хрватског сабора. У 7 часова је отворено више од 6.500 бирачких мјеста, на којима ће грађани моћи да гласају до 19 часова.
 
Право гласа има 3,773 милиона бирача, чак 127.000 мање него прије четири године. Пребивалиште у Хрватској има 3,511 милиона биарача, а без пребивалишта у њој активно је регистровано 222.300 бирача.Премијер Хрватске Андреј Пленковић је након гласања дао изјаву која се, како наводе медији, може протумачити као кршење изборне тишине.

– Данас је лијеп дан, добро смо расположени и оптимистични. Надам се да ће грађани гласати за Хрватску у којој се поштује Устав и уставни ред, за Хрватску која припада западном и трансатлантском демократском кругу. Позивамо да се Хрватска води озбиљно и поуздано и да се Хрватска води сигурно. Ја сам увијек за то да што већи број хрватских грађана искористи своје право. То је једно лијепо грађанско право – рекао је Пленковић.

Он је рекао да поштује Устав.

– Што се тиче регионалне стабилности, ми смо увијек показивали вођство. Ми смо остварили своје стратешке циљеве, ушли смо у НАТО, ЕУ, еврозону и Шенген, остаје заокружити то чланством у ОЕЦД-у. Помажемо и БиХ, ради Хрвата који су тамо конститутиван народ, али желимо развијати односе са свим сусједима – рекао је Пленковић.

Он је рекао да на БиХ гледају позитивно.

– То је нама сусједна земља. За њу се залажемо готово онако како се залажемо за Хрватску. Подржавамо цјеловиту БиХ и Дејтонски споразум. Желимо да се ријеши вјечно питање Хрвата у БиХ. Те поруке као Додикове /предсједника Републике Српске Милорада Додика/ се стално понављају, то није ништа ново. Разговарамо са свима и шаљемо поруке стабилности и функционалности, то је важно за БиХ, па и за мир у регији. Залажем се за дијалог – рекао је Пленковић.

Fajnenšel tajms": Izbori u Hrvatskoj ugrožavaju njen proukrajinski stav —  RT Balkan

У Загребу је гласао и предсједник Хрватске Зоран Милановић и коментарисао кршење изборне ћутње премијера.

– Имате премијера који ни данас није одолио да дивља и прича глупости о кршењу Устава, поштивању закона. За пјешачки да, али кривични закон не – рекао је Милановић.

– Дивљачки вријеђати посланике, говорити им да су смеће, тога није било никада. Они ће добити пуно гласова, али сам сигуран да ће слободна Хрватска добити више – навео је он.

Милановић је рекао да жели Хрватску у којој се не краде и не пљачка, те да ће се ЕУ фондови више користити и неће се красти.

– Сам се оградио од свих и ископао каналчину – рекао је о Пленковићу и ХДЗ-у, и додао, да ХДЗ мотивише људе да остану кући, оних осим који гласају за ХДЗ.

– Очекујем разговоре и договоре са свима који не желе да се пљачка и краде – поручио је предсједник Хрватске.

Редови бирача у Загребу

На биралишту у Варшавској улици у Загребу се створила огромна гужва. Ријеч је о биралишту на којем гласају они који немају пребивалиште у престоници Хрватске.

На још неким биралиштима у центру града забиљежени су редови грађана који чекају да гласају.

У Загребу су своју грађански дужност обавили бројни функционери, а међу њима и досадашњи предсједник Сабора Гордан Јандроковић (ХДЗ), те предсједник Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорад Пуповац.

 
 
ИЗВОРсрна, фото Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic + илустрација RT Balkan
Претходни текстЖдралу, Шљивићу и Пандуревићу није одређен притвор
Сљедећи текстСредњошколци из Источног Сарајева на Сверуском патриотском форуму у Краснодару